Povećajte oprez jer su školarci na cesti

Slika /2019/MUP djeca oglas.jpg

S prvim danom nove školske godine, policija započinje provoditi svoju tradicionalnu akciju ''Poštujte naše znakove'', koja je usmjerena na zaštitu najmlađih sudionika u prometu  

Foto: Ilustracija

Svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već niz godina poduzima razne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu. Svakako najpoznatija od ovih aktivnosti jest akcija ''Poštujte naše znakove'', koja se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kontinuirano provodi još od 1995. godine.
 
Upravo zahvaljujući spomenutoj akciji, broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada znatno smanjio. Bez obzira na pozitivne pomake, unatrag deset godina, na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 66-ero djece, a ozlijeđeno ih je 10.172. Na području Policijske uprave istarske u posljednjih deset godina u prometu je teže ozlijeđeno 44-ero djece, a lakše ih je ozlijeđeno 515. Smanjenje broja najtežih stradavanja, sigurno je za istaknuti, pogotovo kada je riječ o djeci, ali zabrinjava struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama.

 

 
Stradavanja djece u prometu

Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija. Djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije. 

Stoga, ovim putem upućujemo apel roditeljima, da osiguraju da su im djeca svih uzrasta, koju prevoze u vozilima vezana ili na bilo koji drugi način osigurana od mogućeg stradavanja.  
 

Roditelji su primjer – dobar ili loš – odlučujete vi

Vrlo je važno da roditelji uvijek budu svom djetetu primjer ispravnog ponašanja i da ne zaborave da dijete upija svaku njihovu gestu, akciju i reakciju. Roditelji, koji prate svoje mališane u prvim danima na njihovom putu do škole, vlastitim im primjerom trebaju ukazati na odgovorno, pravilno i propisno ponašanje u prometu.  Nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji su djeteta, ne smiju činiti prometne prekršaje.

Razlozi radi kojih su djeca ugrožena kategorija sudionika u prometu: nižeg su rasta što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije, vidno polje im je ograničeno, zbog nižeg rasta teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima, sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila, kao i njegove udaljenosti im je smanjena, nije im u potpunosti razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu, često reagiraju nenadano i impulzivno zato što su zaigrani te nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.
 

Aktivnosti policije uoči početka školske godine

Zbog svega navedenog, početkom nove školske godine 2020./2021., u sklopu strateških aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i temeljem godišnjih planova rada, policija je zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica izvršila pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola te je zahtijevano otklanjanje uočenih nedostataka.

Broj i način provođenja policijskih aktivnosti bit će usklađen s aktualnim epidemiološkim situacijama kako na nacionalnoj tako i na lokalnim razinama. Također, posjete školama bit će realizirane isključivo u izravnim dogovorima s ravnateljima.
 

Policajke i policajci u blizini škola

Put do škole će većini djece biti prvo samostalnu sudjelovanje u prometu te će stoga policija tijekom rujna provoditi pojačane aktivnosti kako bi dolazak i odlazak djece iz škole bio što sigurniji. Policijski službenici će svakog dana do kraja rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave učenika prvih razreda, provoditi pojačani nadzor na prilaznim cestama i raskrižjima u blizini škola. Temeljna  zadaća policijskih službenika, koji će obavljati nadzor nad odvijanjem prometa, a po potrebi i upravljati prometom jest omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika.

Osim što će provoditi preventivne aktivnosti, policijski službenici djelovat će i represivno prema počiniteljima prometnih prekršaja, a prvenstveno će se nadzirati brzina kretanja vozila, nepropisno parkiranje i poštivanje obveza vozača prema pješacima kod prelaska ceste.

Prošlogodišnji rezultati pokazuju da je policija tijekom rujna u zonama škola na području Istre utvrdila 305 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih 103 prekršaja nepropisne brzine,  55 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 43 prekršaja nepropuštanja pješaka, 25 prekršaja nepropisnog parkiranja, 18 prekršaja nepropisne uporabe mobitela i 61 ostali prekršaj. Što se tiče prometnih nesreća u kojima su ozlijeđena djeca, u rujnu prošle godine dogodila se jedna prometna nesreća, i to kod osnovne škole u Labinu, gdje je vozačica automobila lakše ozlijedila dijete koje je prelazilo preko pješačkog prijelaza.

Stoga, policija ponovno apelira na sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise i mjere koje oprez nalaže, odnosno da u nadolazeće dane obrate pozornost na djecu u zonama škola i na njihovom putu od kuće do škole.


S A V J E T I:

PUT DO ŠKOLE
Vježbajte put do škole uz dosljedno poštivanje prometnih propisa i sigurnosnih pravila. Vi ste djetetu uzor i ono će Vas u svemu oponašati pa tako u ponašanju u prometu. Na djetetu prilagođen način pojasnite svrhu pješačkog prijelaza, izmjenu semaforskih svjetala i njihovo značenje za izmjenu kretanja vozila, ali i ulogu prometnog policajca. Nemojte dijete požurivati na putu do škole jer brži dolazak do škole nije ujedno i najsigurniji.

DJEČJA ODJEĆA  I ŠKOLSKA OPREMA
Ukoliko ste u mogućnosti ili još niste opremili dijete za polazak u školu, pri kupovini dječje odjeće obratite pozornost na boje. Dokazano je da se odjeća svjetlije boje lakše uočava u prometu, posebice za smanjene vidljivosti. Korisno je, također, da školska torba ima reflektirajuće trake ili stakalca (mačje oči) koje su po noći od velike važnosti. Za kišnog vremena preporuča se nošenje kabanice jer kišobran djetetu smanjuje i ograničava preglednost.
 
DJECA I VOŽNJA BICIKLA
Prije navršenih devet godina dijete ne puštajte samo na biciklu na javnu prometnu površinu. Dijete ovog uzrasta sposobno je voziti se biciklom samo u kontroliranim prometnim uvjetima, dakle na igralištima, u parkovima i zonama smanjenog prometnog protoka. Dijete na biciklu od devet do 14 godina pratite i ne puštajte samo na javnu prometnu površinu. Ono još nije ''zreli'' biciklist i njegove ishitrene reakcije mogu biti tragične po njega samog, ali i za ostale sudionike u prometu. Dijete do 16 godina za vrijeme vožnje na cesti na glavi mora nositi zaštitnu kacigu!

DIJETE U AUTOMOBILU
Ukoliko dijete prevozite u automobilu do škole, morate znati da djeca niža od 150 centimetara moraju biti smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju, koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom ili posebnim kopčama. Izuzetak su djeca niža od 150 cm, a visoka barem 135 cm, koja ne trebaju biti smještena u sigurnosnoj sjedalici/postolju, ali se tada smiju prevoziti isključivo na stražnjim sjedalima i moraju biti vezana sigurnosnim pojasom. Da bi dječja autosjedalica pružila djetetu najveću zaštitu, ona mora biti pravilno postavljena, dijete u njoj mora biti pravilno vezano i autosjedalica mora odgovarati djetetu. Pravilno je postavljena ona autosjedalica koja je postavljena i pričvršćena u skladu s uputama proizvođača. Dijete je pravilno vezano u autosjedalici kada su trake pojasa sjedalice provučene kroz utore u naslonu u visini ramena ili malo ispod, kada pojas djetetu na postolju ide preko bedara i sredine ramena, kada su trake pojasa ravne (nisu zavrnute) i kada između ključne kosti djeteta i sigurnosnog pojasa nema više od jednog prsta slobodnog prostora. Dijete se treba prevoziti u onoj sjedalici koja je primjerena za njegovu dob, visinu i težinu. Napominjemo, pravilno korištene dječje sjedalice smanjuju rizik uslijed sudara čak do 70%, a rizik ozbiljnih ozljeda do 60%.  Zato, koristite dječje sjedalice čak i ako vožnja traje svega nekoliko minuta. Isto tako, važno je i koristiti mehanizam za blokadu stražnjih vrata kako biste spriječili dijete u otvaranju vrata za vrijeme vožnje.

 
Svoj djeci, roditeljima i nastavnicima želimo sretan, uspješan i siguran početak školske godine!

#ostanimoodgovorni 

Stranica