Povećao se broj poginulih motociklista: vozite pažljivo s predviđanjem

Slika /2018/prometna policija motoristi2.jpg

Budući da se ove godine povećao broj stradalih vozača motocikla i njihovih suputnika, policija poziva na oprez i poštivanje prometnih propisa

Foto: Ilustracija

Od 1. siječnja do 15. lipnja 2021. godine u prometnim nesrećama na području Istre poginula su dva vozača motocikla i njihovo dvoje suvozača na motociklu, dok je teške tjelesne ozlijede zadobilo 14 vozača motocikla i dva putnika na motociklu. U istom razdoblju prošle godine u prometnim nesrećama poginula su dva vozača motocikla.

Vozači motocikla vrlo su ranjivi u slučaju prometne nesreće jer osim zaštitne kacige na sebi nemaju drugu zaštitu pa u velikom broju nesreća, bez obzira jesu li nesreću skrivili oni ili drugi sudionici u prometu, upravo su vozači motocikla ti koji uglavnom stradavaju. Za razliku od vozača ili putnika drugih vozila, koje u slučaju nesreće štiti sigurnosni pojas, zračni jastuk, kabina i sjedala vozila, vozači motocikla nemaju takvu zaštitu i zbog toga je tako veliko stradavanje ove skupine sudionika u promet. Iz tih razloga neophodno je da vozači motocikla voze pažljivo.


Voziti pažljivo s predviđanjem

Motocikl, a i svako drugo vozilo, treba voziti pažljivo i s predviđanjem opasnih situacija. Voziti pažljivo znači voziti po prometnim propisima, a predviđati znači predviđati moguće pogreške drugih sudionika u prometu i druge iznenadne opasnosti na cesti. Ako se vozi pažljivo i predviđaju opasne situacije povećava se sigurnost motociklista i brže se reagira na iznenadne opasnosti.
 
  • Bez obzira što se motociklist nalazi na cesti s prednošću prolaska, treba voziti pažljivo i prilagoditi brzinu uvjetima na cesti. U naseljenim  mjestima i izvan naselja na raskrižjima postoji opasnost oduzimanja prednosti prolaska, posebice je opasnost izražena na nepreglednim raskrižjima. U naseljenim mjestima se inače prometne nesreće vrlo često događaju na nepreglednim raskrižjima. Zbog toga treba voziti prilagođenom brzinom i poštivati ograničenja brzina kako bi u slučaju oduzimanja prednosti prolaska vozač motocikla imao vremena da poduzme radnju u prometu s ciljem izbjegavanja prometne nesreće.
  • Treba voditi računa i o iznenadnim opasnim situacijama na cesti. To može biti rasut teret na ceste s teretnih vozila, otpali dijelovi vozila, prelazak divlje ili domaće životinje preko ceste, oštećenja na cesti, odroni kamena, blato na cesti naneseno od strane traktora, posebice u vrijeme poljoprivrednih radova ili iznenadni nailazak noću na neosvijetljene traktore ili druge radne strojeve.
  • Ključ sigurne vožnje je prilagođena brzina i poštivanje ograničenja brzine.  Što su brzine veće, duži je zaustavni put vozila, a samim time i veća opasnost nastanka prometne nesreće.  Što su brzine veće, kada se dogodi prometna nesreća, posljedice  su puno teže.
  • Pretjecanje je opasna radnja u prometu. Prije pretjecanja treba razmisliti ima li uopće potrebe za pretjecanjem. Vozači motocikla često pretječu druga vozila i kad to nije dopušteno. Primjerice pretječu kolonu vozila, u zavoju i preko pune uzdužne linije. Ovakvim pretjecanjem najviše ugrožavaju vlastitu sigurnost, ali i sigurnost drugih sudionika u prometu.
  • Treba izbjegavati vožnju u mrtvom kutu i vožnju  paralelno s vozilom s njegove lijeve strane jer postoji mogućnost da to vozilo skrene lijevo na raskrižju, a ako mu je vozač motocikla u mrtvom kutu neće ga vidjeti.
  • Uvijek nosit, zaštitnu kacigu na glavi, a ako kaciga nema vizir, nositi motociklističke naočale. Naočale za zaštitu od sunca i naočale za vid ne predstavljaju odgovarajuću zaštitu za vozače motocikla. Zato je bitno nositi motociklističke naočale, ako na kacigi nema vizira.
  • Iako nije predviđena obaveza druge opreme osim zaštitne kacige, svakako je bitno da vozači motocikla nose zaštitnu motociklističku odjeću, a to su rukavice, jakna, hlače i čizme. U slučaju pada, zaštitna motociklistička odjeća štiti od ozljeda. Svi ovi dijelovi odjeće su bitni. Kad dođe do pada, vozač motocikla kako bi se zaštitio to čini pružanjem ruku prema mjestu pada. Ako nema rukavica, nestaju ozlijede na dlanovima i prstima. Ako nema jaknu, nastaju ozlijede kičme i teške ogrebotine po tijelu. Ako nema čizme, dolazi do ozljeda stopala zglobova i do amputacije prsta na nogama. Ako nema hlače, dolazi do ozljeda koljena, potkoljenice i natkoljenice.
  • Za sigurnu vožnju motocikl mora biti registriran i tehnički ispravan, a naročito se treba voditi računa o ispravnosti kočnica i gume i da su gume pod pritiskom kojeg je propisao proizvođač gume.
  • Ne voziti motocikl ako ste konzumirali alkohol. Alkohol kod vozača povećava samopouzdanje i smanjuje osjećaj odgovornosti a istovremeno otežava opažanje i usporava reakcije vozača. Alkohol smanjuje ravnotežu a za voziti motocikl izuzetno je bitna ravnoteža. 


Mladi vozači na motociklu

Mladi vozači kad voze motocikl moraju biti posebno oprezni jer je za njih vožnja motocikla znatno opasnija nego kod iskusnih vozača. Za vožnju i snalaženja u prometu jako je bitno iskustvo, kojeg mladi vozači nemaju. Mladi vozači često podcjenjuju opasnost na cesti i precjenjuju svoje sposobnosti, a skloni su se i dokazivati. Mladi vozači češće voze motocikl bez položenog ispita. To za njih, a i za druge sudionike u prometu predstavlja veliku opasnost. Za takvo ponašanje predviđene su visoke kazne i one se mogu izreći u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

Kad govorimo o mladim vozačima treba naglasiti da vlasnik vozila, odnosno osoba kojoj je vozilo povjereno ne smije dati vozilo na upravljanje osobi za koju je mogao ili morao znati da nema pravo upravljati vozilom. Često se događa da se mladom vozaču posudi motocikl iako on nema položen vozački ispit. Za ovakve propuste za vlasnika propisna je novčana kazna u iznosu od 3.000 do 7.000 kuna.
 


 

Stranica