Požari izazvani uporabom petardi

Slika PU_I/petarde.jpg

Jučer su u Pazinu, Buzetu i Peroju izazvani požari uporabom pirotehničkih sredstava. U Pazinu je oko 14 sati u Ulici Prilaz Kaštelu, maloljetnik u društvu roditelja bacio petardu prvog razreda pri čemu se zapalila suha trava. Požar su ugasili pazinski vatrogasci.

Foto: Ilustracija 

Jučer  su u Pazinu, Buzetu i Peroju  izazvani požari uporabom pirotehničkih sredstava. U Pazinu je oko 14 sati u Ulici Prilaz Kaštelu, maloljetnik u društvu roditelja bacio petardu prvog razreda pri čemu se zapalila suha trava. Požar su ugasili pazinski vatrogasci. Oko 14,20 sati policija je zaprimila dojavu  o požaru trave u Svetom Petru u Šumi. Utvrđeno je da je požar izazvao maloljetnik koji je  u društvu roditelja bacio petardu pri čemu se zapalila trava. Požar su sami  ugasili  te nije bilo potrebe za intervencijom vatrogasaca.

U Buzetu oko 18,40 sat u Riječkoj ulici su dvojica maloljetnika uz prisutnost roditelja bacali petarde prvog razreda, nakon čega su se udaljili. Do dolasku kući, uočili su plamen te pozvali vatrogasce koji su ugasili požar u 20,35 sati.

U Peroju je oko 9,20 sati, nepoznati počinitelj ubacio petardu u poštanski sandučić koji je u potpunosti uništen te je 68-godišnjakinji nastala materijalna šteta od nekoliko stotina kuna. Policijski službenici tragaju za počiniteljem.

O događajima se zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara, podnosi izvješće Inspektoratu unutarnjih poslova PU istarske.

Apel policije građanima

Policijska uprava istarska upozorava građane da petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja te da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama. Mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Stoga apeliramo na građane da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, da ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, da ne bacaju pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama te da ne koriste pirotehnička sredstva izvan dozvoljenog razdoblja.

Također pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice te da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva ukoliko ih nelegalno posjeduju. Protiv građana, koji dragovoljno predaju oružje koje ilegalno posjeduju,  neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Građani koji žele predati oružje, ne trebaju donositi oružje u policijsku postaju, već mogu nazvati policiju na broj 192 ili 0800 8892 te će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici, koji će takvo oružje preuzeti na siguran način.

Savjeti roditeljima

Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.  Uvijek budite uzor svom djetetu jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite. Petarde nisu igračke. Savjetujte djeci da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć.

Također, posebno pozivamo roditelje da, u razdoblju nabave pirotehničkih sredstava, obrate pažnju na svoju djecu na način da ne dođu u posjed pirotehničkih sredstava neprimjerenih njihovom uzrastu, da prije uporabe obavezno prouče upute o načinu korištenja i mjerama opreza, kako ne bi zbog propusta ili nemara, očekivano veselje nadolazećih praznika pretvorilo u neželjenu situaciju u kojoj djeca trpe bol, tugu i strah.



Stranica