Požari na Marleri

Slika PU_I/pozar01.jpg

Tijekom ovog vikenda na ližnjanskom području, odnosno na Marleri izbila su dva požara, u kojima srećom nitko nije ozlijeđen. Prvi požar izbio je u subotu oko 16 sati te je u njemu izgorjelo oko 9 hektara trave i niskog raslinja. Požar je izbio na zemljištu nepoznatog vlasnika, a vatru su oko 19 sati ugasili djelatnici JVP Pula i pripadnici DVD Ližnjan, DVD Pula i DVD Medulin.

Foto: Ilustracija  

Tijekom ovog vikenda na ližnjanskom području, odnosno na Marleri izbila su dva požara, u kojima srećom nitko nije ozlijeđen.

Prvi požar izbio je u subotu oko 16 sati te je u njemu izgorjelo oko 9 hektara trave i niskog raslinja. Požar je izbio na zemljištu nepoznatog vlasnika, a vatru su oko 19 sati ugasili djelatnici JVP Pula i pripadnici DVD Ližnjan, DVD Pula i DVD Medulin. Policijski službenici obavili su očevid u nazočnosti protupožarnog inspektora Policijske uprave istarske te je utvrđeno kako je centar požara u blizini napuštene kućice i da je uzrok požara otvoreni plamen nepoznatog podrijetla. Iako tijekom požara nitko nije ozlijeđen, u jednom trenutku bile su ugrožene i obližnje vikend kuće, no vatrogasci su uspjeli na vrijeme zaustaviti vatrenu frontu.

Dojavu o drugom požaru policija je zaprimila jučer oko 16,50 sati. U tom je požaru izgorjelo oko 5 hektara trave i niskog raslinja.  Djelatnici JVP Pula i pripadnici DVD Ližnjan, DVD Pula i DVD Medulin lokalizirali su požar oko 18,10 sati, nakon čega je dio vatrogasaca ostao nadgledati požarište kako ne bi došlo do ponovne aktivacije.

 

Policijska uprava istarska upozorava građane kako je u razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada na području Istarske županije zabranjeno svako loženje vatre na otvorenom prostoru te u tom razdoblju JVP ne izdaju odobrenja za loženje vatre na otvorenom.  Često je uzrok požara na otvorenom prostoru nekontrolirano spaljivanje korova i suhe trave, čemu svakako doprinose i vremenske prilike te isušenost  tla i biljne vegetacije. Ovakvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote, a kako se to ne bi dogodilo potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti:

  • tvari koje se spaljuju moraju se odložiti na dovoljnu udaljenost od objekata i površina koje bi vatra i dim mogli ugroziti – vodova električne energije, javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata;
  • loženje vatre potrebno je izbjegavati u slučaju jačeg vjetra;
  • oko mjesta spaljivanja potrebno je očistiti odgovarajući sigurnosni pojas, a materijal koji se spaljuje preporuča se rasporediti na manje hrpe:
  • ovisno o količini tvari i površini koja se spaljuje, potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara;
  • uz mjesto spaljivanja potrebito je osigurati priručna sredstva za gašenje (lopate, vodu i dr.);
  • spaljivanje obavljati danju kada su za to pogodne vremenske prilike;
  • nakon spaljivanja potrebito je mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti;
  • u slučaju gubitka nadzora nad vatrom, ODMAH obavijestiti vatrogasce na broj telefona 193.


Stranica