Predsjednik Josipović podržao projekt ''Sigurna turistička sezona''

Slika PU_I/predsjednik.JPG

Foto: PU istarska

U hladu teniskih terena Stella Marisa u Umagu, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas se susreo sa stranim policijskim službenicima, koji u sklopu međunarodne policijske suradnje ovog ljeta borave na području Policijske uprave istarske. Uz predsjednika države, druženju su nazočili i čelnici hrvatske policije – glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Sandra Veber, pomoćnica ministra za upravne i inspekcijske poslove Ines Krajčak te njihov domaćin načelnik Policijske uprave istarske Mladen Blašković.

Načelnik Blašković upoznao je predsjednika Republike Hrvatske s aktivnostima koje istarska policija poduzima tijekom trajanja turističke sezone u cilju osiguranja što većeg stupnja sigurnosti za sve domaće i strane turiste. Na info punktu Policijske uprave istarske predsjednik Josipović sa zanimanjem je razgledao edukativno-preventivne letke, koje su osmislili policijski službenici Odsjeka za prevenciju, a kojima se građane i turiste nastoji upozoriti na važnost kulture samozaštite. ''Hrvatska policija prepoznala je važnost uloge sigurnosti u turizmu te je stoga tijekom ljetnih mjeseci sigurnost naših gostiju na prvom mjestu'', istaknuo je načelnik Policijske uprave istarske, navodeći kako se određen broj aktivnosti provodi zajedno sa stranim policijskim službenicima, koji u Istri borave u sklopu projekta ''Sigurna turistička sezona''. Radi se o originalnom projektu hrvatske policije, koji je postao prepoznatljiv u Europi te koji Interpol preporučuje svim europskim zemljama. Projekt je započeo 2006. godine sa željom da se strani turisti tijekom svog ljetovanja u Republici Hrvatskoj osjećaju kao kod kuće. Te je godine u projektu sudjelovala samo mađarska policija, no tijekom godina vrijednost ovakvog tipa međunarodne suradnje prepoznale su i druge države tako da ove godine, temeljem međunarodnih akata o suradnji, na jadranskoj obali borave policijski službenici iz ukupno 13 zemalja. Na području Policijske uprave istarske projekt ''Sigurna turistička sezona'' provodi se od 2009. godine, a ovog ljeta, uz već tradicionalne austrijske policijske službenike, na istarskom poluotoku borave i policijski službenici Republike Slovenije, Republike Srbije i Talijanske Republike.

Predsjednik Josipović pohvalio je projekt ''Sigurna turistička sezona'', navodeći kako je Hrvatska sigurna zemlja, što su prepoznali i brojni turisti, koji iz godine u godinu sve više posjećuju našu zemlju. Predsjednik je iskoristio priliku i porazgovarao sa austrijskim policijski službenicima Djurom Liberom i Marcom Frankom, slovenskim policajcem Boštijanom Pantnerjem, srpskim policijskim službenikom Vukmirom Portićem i talijanskom policajkom Patriziom Spadini. Na strane policajace je druženje s predsjednikom ostavilo poseban dojam, a austrijski službenik Djuro Liber uz smiješak je kazao kako je Hrvatska sigurna zemlja, ali da se uz njih turisti osjećaju još sigurnije.

Osim s predsjednikom Republike Hrvatske, strani policajci porazgovarali su i s glavnim ravnateljem policije Vladom Dominićem, koji je s njima razmijenio informacije o stanju sigurnosti za vrijeme turističke sezone u njihovim zemljama. Glavnog ravnatelja zanimala su i dosadašnja iskustva stranih policijskih službenika u projektu ''Sigurna turistička sezona'' te je sa zanimanjem poslušao njihove priče o boravku u Republici Hrvatskoj i njihovom radu s hrvatskim policajcima.



Stranica