Predstavljen projekt ''Zaštitimo svoju imovinu''

Slika PU_I/zaštitimo svoju imovinu.JPG

U prostorijama Policijske uprave istarske održana je 16. siječnja konferencija za medije, na kojoj je predstavljen orginalni projekt istarske policije ''Zaštitimo svoju imovinu''.

Foto: PU istarska/Glas Istre

U prostorijama Policijske uprave istarske održana je 16. siječnja konferencija za medije, na kojoj je predstavljen orginalni projekt istarske policije ''Zaštitimo svoju imovinu''.

Voditeljica Odsjeka za prevenciju Policijske uprave istarske gđa. Alica Rosić – Jakupović predstavila je novi projekt koji će se tijekom 2012. godine provoditi na području istarske županije u cilju smanjenja imovinskih delikata i povećanja razine samozaštitnog ponašanja građana. ''Prošle je godine na području Istre evidentirano  7015 kaznenih djela (bez prometa), od čega se čak 5001 kazneno djelo odnosilo na opći kriminalitet. Većina kaznenih djela u domeni općeg kriminaliteta (4288) obuhvaća pak krađe i teške krađe, počinjenje na štetu građana te domaćih i stranih gostiju'' istaknula je voditeljica Odsjeka za prevenciju, naglašavajući kako Policijska uprava istarska ovim projektom želi potaknuti građane da vode računa o svojoj sigurnosti te da poduzimaju mjere kojima mogu zaštiti svoju imovinu.

U okviru projekta, prošle su godine dizajnirane i izrađene visilice za vrata ''Oprez ovo je mogao biti lopov'', koje će distribuirati kontak policajaci na području svojih policijskih postaja. Oni će, ukoliko prilikom obilaženja kontaktnih rajona uoče slučajeve nepridržavanja određene razine samozaštitnog ponašanja, građanima na vratima ostavljati prigodno izrađene visilice. Osim kroz redovne aktivnosti, kontakt policajci će građane poticati na poduzimanje mjera samozaštite i kroz edukativne sastanke s mjesnim odborima gradova i općina, kao i na skupovima stanara stambenih zgrada.

Budući je Istra turističke regija te je kao takva tijekom ljetnih mjeseci pogodna za činjenje kaznenih djela imovinskog karaktera, projekt je usmjeren i prema domaćim i stranim gostima, koji tijekom godine borave na najvećem hrvatskom poluotoku. S tim u vezi, na ugroženim će se područjima tijekom lipnja, srpnja i kolovoza koristiti mobile policijske ispostave kao info punktovi, na kojima će se građanima i turistima dijeliti preventivni letci Policijske uprave istarske.

''Osim što se projektom Policijske uprave istarske želi smanjiti broj imovinskih kaznenih djela, njegova je svrha i podizanje subjektivnog osjećaja sigurnosti građana i turista te razvijanje i promicanje znanja o samozaštitnim aktivnostima. Njegova trajna svrha je poticanje građana i tijela lokalne samouprave da aktivno sudjeluju u rješavanju zajedničkih problema na planu samozaštite i  podizanju osjećaja sigurnosti u ugroženim područjima'' zaključila je gđa. Rosić – Jakupović.



Stranica