Predstavljena kampanja ''Zajedno protiv ovisnosti''

Slika PU_I/kampanja zajedno protiv ovisnosti.jpg

Foto: PU istarska

Povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti, danas je u prostorijama Policijske uprave istarske održana tematska tiskovna konferencija, na kojoj je predstavljena kampanja ''Zajedno protiv ovisnosti''.

Uz partnere – Istarsku županiju, Službu za prevenciju i vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Obiteljski centar Istarske županije, Povjerenstvo za suzbijanje ovisnosti Istarske županije, Vijeća za komunalnu prevenciju u gradovima Pula, Umag i Poreč, Centar za socijalnu skrb u Puli, Poreču, Rovinju i Umagu te kino Valli, Policijska uprava istarska će slijedećih mjesec dana provoditi brojne aktivnosti s ciljem podizanja svijesti građana, prvenstveno srednjoškolaca, o problemu ovisnosti.

Prema statističkim podacima, na području Policijske uprave istarske u prvih je devet mjeseci ove godine evidentirano 994 kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga. Zabilježeno je ukupno 698 zapljena opojne droge, koje su oduzete od 767 osoba, a čak 433, odnosno 62% zapljena, realizirano je na graničnim prijelazima. Služba za prevenciju i vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije tijekom prvih devet mjeseci evidentirala je 73 nova korisnika, a radila je s ukupno 601 korisnikom, od čega je najveći broj korisnika došao zbog problema ovisnosti o opijatima. Svakako je bitno naglasiti da je broj novoevidentiranih heroinskih ovisnika manji nego 2010. godine.

Budući je Istarska županija prema Izvješću o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj prema stopi liječenih ovisnika, broju kaznenih djela i broju zapljena droge, već nekoliko godina među županijama koje su najugroženije u pogledu raširenosti zlouporabe opojnih droga, ovom kampanjom nastoji se djelovati preventivno, odnosno unaprijediti cjelokupni zdravi razvoj djece i mladih te smanjiti broj mladih osoba koje će eksperimentirati ili postati ovisne o opojnim drogama.

Tijekom trajanja mjeseca borbe protiv ovisnosti, kampanja ''Zajedno protiv ovisnosti'' provodit će se na slijedeći način:

  • u Puli, Poreču , Rovinju i Umagu organizirat će se tribine za učenike srednjih škola, na kojima će prisutne predstavnici Policijske uprave istarske, Službe za prevenciju i vanbolničko liječenje ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, kao i druge stručne osobe upoznati s problemom ovisnosti, utjecajem droge na organizam i novim pojavnim oblicima opojnih droga,
  • u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca u holu zgrade Policijske uprave istarske održat će se izložba pod nazivom ''Osam godina kampanje Via! Bježi!'', u organizaciji predstavnika kampanje ''Via! Bježi!'' Istarske županije  i Odsjeka za prevenciju Policijske uprave istarske,
  • u razdoblju od 28. studenog do 2. prosinca u kinu Valli održavat će se predavanja o utjecaju droge i alkohola na mlade vozače, a prikazivat će se i dokumentarni film ''Policija u zajednici'', uradak video grupe Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe Pula, nastao u suradnji s Policijskom upravom istarskom.

Policijska uprava istarska poziva građane da sudjeluju u kampanji ''Zajedno protiv ovisnosti'', odnosno da razgledaju izložbu i posjete organizirane aktivnosti te da na prigodan način obilježe mjesec borbe protiv ovisnosti.



Stranica