Predstavljeni strani policijski službenici

Slika PU_I/vijesti/2014/sigurna turistička sezona novo.jpg

Foto: PU istarska 

U prostorijama Policijske uprave istarske, danas je održana konferencija za medije, na kojoj su predstavljani strani policijski službenici, koji će ovog ljeta u sklopu projekta ''Sigurna turistička sezona'' boraviti u Istri.

Uz načelnika policijske uprave Dragutina Cestara, na konferenciji je sudjelovao generalni konzul Talijanske Republike Renato Cianfarani, počasni konzul Republike Italije u Puli Tiziano Sosic te strani policijski službenici, koji će ovog ljeta, zajedno s hrvatskim kolegama, brinuti o sigurnosti turista na istarskom poluotoku. Načelnik Cestar podsjetio je da Ministarstvo unutarnjih poslova od 2006. godine provodi svoj originalni projekt ''Sigurna turistička sezona'', a njegovu kvalitetu iz godine u godinu prepoznaje sve više zemalja i institucija. Ovo je šesta godina da se projekt provodi u Istri, a temeljem potpisanih:

  • Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije i Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Republike Austrije, Ravnateljstva za javnu sigurnost o suradnji tijekom turističke sezone 2014. godine;
  • Protokola između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Direkcije policije o suradnji tijekom turističke sezone 2014.;
  • Tehničkog sporazuma između Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ravnateljstva za javnu sigurnost Ministarstva unutarnjih poslova Talijanske Republike o suradnji tijekom turističke sezone 2014.;
  • Protokola između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Slovenije, Policije o suradnji tijekom turističkih sezona 2014. godine

 

„Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najznačajnijih  zadaća hrvatske policije, jer turisti ne biraju samo lijepe, već i sigurne destinacije“ naglasio je Cestar. U nastavku je napomenuo da će u  od 1. srpnja do 31. kolovoza, u Policijskoj upravi istarskoj boraviti i raditi policijski službenici Republike Austrije, Talijanske Republike, Republike Srbije i  Republike Slovenije. Austrijski, talijanski i slovenski policijski službenici obavljat će zajedničke službe s hrvatskim policajcima, odjeveni u svoje službene odore, a njihova je zadaća pomoć hrvatskoj policiji u obavljanju svakodnevnih poslova, posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije i suradnje s turistima kroz direktne kontakte s istima, pružanju pomoći u kriminalističkim istraživanjima kažnjivih djela počinjenih od strane ili na štetu državljana njihovih zemalja, sudjelovati u poslovima prevencija kaznenih djela i prekršaja, pomagati u razmjeni podata i informacija između Republike Hrvatske i njihovih zemalja kao i u prevenciji kaznenih djela te unaprjeđenju sigurnosti prometa. Austrijski policajci biti će angažirani u Policijskoj postaji Rovinj u dva termina, od 1. do 31. srpnja Stefan Buzanich i Rudolf Gold te od 1. do 31. kolovoza Johann Zsifkovits i Magdalena Komatina, slovenski policijski službenik Janez Rojko biti će angažiran u Policijskoj postaji Pula od 14. srpnja do 14. kolovoza, kao i  talijanski policijski službenici koji će raditi u Policijskoj postaji Pula u tri termina, od 1. do 21. srpnja Ciro D Agostino, od 21. srpnja do 11. kolovoza Daniele Zaccagnini te od 11. do 31. kolovoza policijska službenica Loredana Romeo.

Za razliku od svojih uniformiranih kolega, službenik kriminalističke policije Republike Srbije sudjelovat će u aktivnostima na uspostavljanju bolje i intenzivnije policijske suradnje, stručnom usavršavanju te potpori u sprječavanju kriminaliteta, osobito složenih oblika organiziranog kriminaliteta s elementima međunarodnog karaktera, kao što su trgovanje ljudima i ropstvo, međunarodna prostitucija, krijumčarenje ljudima i nezakonite migracije, zlouporaba opojnih droga, raznih oblika prijevara te kaznenih djela krađa i teških krađa. Srbijanski policijski službenik Saša Davidović biti će raspoređen u Sektoru kriminalističke policije od 1. do 31. srpnja, a potom će na njegovo mjesto stići drugi srbijanski kolega Simo Jarčević, koji će boraviti u Istri od 1. do 31. kolovoza.

Predstavnicima medija obratio se i g. Renato Cianfarani koji se g. Cestaru zahvalio na dosadašnjoj uspješnoj suradnji. Istaknuo je kako je Istra sigurna regija, a prisutnost talijanskih policijskih službenika ulijeva talijanskim turistima dodatnu sigurnost, te je uvjeren da će to potaknuti talijanske državljane da u još većem broju posjete Istru.  Također je izrazio nadu što skorašnje pristupanje Republike Hrvatske u Shengenski prostor, što će pridonijeti još boljoj povezanosti dviju država.

Austrijski policijski službenici su još prekjučer započeli s obavljanjem svojih zadaća. Tako je u turističkom naselju Villas Rubin u Rovinju održan prigodan info punkt putem kojeg su uz djelatnike Odjela prevencije PU istarske i PP Rovinj davali savjete stranim i domaćim turistima kako prevenirati krađu i provalu, te ih upoznali s zaštićenim morskim organizmima i  sigurnosti na moru.



Stranica