Predstavnici Cepol–Frontex exchange programa u posjetu PU istarskoj

  • Slika /2019/posjet Grubena.JPG
  • Slika
  • Slika

Kapetan Federalne policije SR Njemačke Jochen Gruben posjetio je istarsku pomorsku policiju

Foto: PU istarska

U sklopu programa CEPOL-FRONTEX policijske razmjene od 4. do 9. kolovoza 2019. na Policijskoj akademiji u Zagrebu boravi kapetan Federalne policije SR Njemačke Jochen Gruben koji sudjeluje u programu razmjene stručnjaka s ciljem edukacije, specijalizacije i stručnog usavršavanja granične policije. U ovom dijelu razmjene sudjeluje zajedno s predstavnicom Policijske akademije Mirjanom Abramović, inače koordinatoricom FRONTEX aktivnosti i pomoćnicom načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju.

Gruben i Abramović zajedno djeluju već više od sedam godina kao članovi FRONTEX-ove Radne skupine te FRONTEX-ovi treneri u sklopu projekta EBCGT Land Border Surveillance Officer Training.  Riječ je o projektu koji se uspješno provodi u zemljama članicama EU, a zadnje tri godine zemlja domaćin je Hrvatska, odnosno FRONTEX-ova partnerska Policijska akademija u Zagrebu.

Kako je kapetan Gruben iskazao interes posjetiti pomorsku policiju, imajući u vidu rad policijskih službenika tijekom turističke sezone te približavanje Hrvatske predsjedanju EU uz poslove nadzora vanjske granice EU, zajedno s pomoćnicom za međunarodnu suradnju Mirjanu Abramović i djelatnikom Policijske akademije Nikolom Slamekom, u ponedjeljak 5. kolovoza posjetili su Postaju pomorske i aerodromske policije Pula-Pola i proveli jedan radni dan na policijskom plovilu. Pomoćnik načelnika pulske pomorske policije Alen Pačić i zapovjednik plovila Mario Vuksanović prezentirali su poslove pomorske policije s naglaskom na nadzor i zaštitu granice na moru koja je vanjska granica EU.

Svojom iznimnom profesionalnošću i stručnošću, Pačić i Vuksanović pokazali su kolegi iz Njemačke kako možemo biti ponosni na odlično obučene djelatnike koji posao obavljaju s iznimnom strašću i nadasve uspješnim rezultatima, što je naš gost posebno istaknuo i pohvalio.

Tijekom posjeta kolega Gruben osvrnuo se na iskustva njemačke policije s posljedicama migracijske krize unutar Europske unije. Posebno je istaknuo ranjive skupine, odnosno tražitelje međunarodne zaštite (azila), njemačku proceduru prilikom podnošenja i odobravanja zahtjeva za međunarodnom zaštitom i azilom te naglasio kako je u SR Njemačkoj trenutno više od pola milijuna odobrenih tražitelja međunarodne zaštite/azila. Na kraju ovog uspješnog radnog dana u Gruben se u ime SR Njemačke zahvalio na iznimnom gostoprimstvu i  profesionalnosti PU istarskoj te našim pomorcima uručio simbolične poklone u ime svoje Akademije.

U nastavku posjete njemačkog kolege, tijekom tjedna na Policijskoj akademiji bit će održane i praktične vježbe kao razmjena dobre policijske prakse: prikaz postupanja s migrantima, a s ciljem zaštite vanjskih granica na kopnu i moru, spašavanja migranata, pregleda osoba i vozila, vježbe u specifičnim situacijama (u vozilu, vlaku na brodu, noć/dan, kiša/sunce…),vježbe korištenja tehničke opreme potrebne za uspješnu provedbu nadzora državne (vanjske) granice. Vježbe će biti provedene kao radionice policijskog postupanja, na temelju pripremljenih scenarija (taktike postupanja na graničnim prijelazima, taktike postupanja prema tražiteljima azila i migrantima kojima je potrebna liječnička pomoć te taktike postupanja prilikom zatjecanja većih skupina ilegalnih migranata unutar zemalja članica Europske unije).

Suradnja s Federalnom policijom SR Njemačke predstavlja partnersku i nadasve uspješnu suradnju koja odlikuje prijateljstvom i uzajamnim povjerenjem, a ovaj je projekt temelj za proširenje suradnje u smislu međunarodne razmjene stručnjaka i iskustava Akademije u Lübecku i Zagrebu, koju je Policijska akademija već započela u svibnju 2019. godine kroz više zajedničkih projekata. Jedan od projekata je i  zajednička aplikacija za Frontex-ov grant čiji se rezultati očekuju početkom rujna. Za istaknuti je da je u okviru suradnje osmišljen i zajednički projekt hrvatskih i njemačkih stručnjaka kroz obuku policijskih službenika hrvatske, njemačke policije i zemalja zapadnog Balkana.

Priopćenja | Međunarodna pomoć i razvoj