Prehranom i tjelesnom aktivnošću do izgradnje sebe kao zdrave i zadovoljne osobe

Slika /2024/predavanje o prehrani.jpg

Djelatnici Policijske uprave istarske educirani su o važnosti zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti u stvaranju pozitivnih životnih navika  

Foto: PU istarska

Kako bi se potaknulo policijske službenike da vode računa o svom zdravlju, s obzirom na stresan i zahtjevan posao koji obavljaju, u Policijskoj upravi istarskoj je jučer održano predavanje o zdravoj prehrani i važnosti tjelovježbe.

Predavanje je održano u suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, Odjelom za promociju zdravih stilova života, Službom za javno zdravstvo i promicanje zdravlja, a bilo je podijeljeno u dva djela. U prvom djelu predavanja je o važnosti pravilne prehrane u stvaranju i očuvanju zdravih navika života govorila magistra nutricionizma Nina Penezić Blažević, dok je drugi dio predavanja obilježilo edukativno - motivacijsko izlaganje voditelja programa specijalističke obuke Interventne jedinice policije Pula Dejana Ivanovića i Pere Vuletića.

Nakon upoznavanja sa postulatima pravilne prehrane gdje je naglasak bio na umjerenosti, raznolikosti i uravnoteženosti, Nina Penezić Blažević je prisutne educirala o nutritivnim vrijednostima svake od namirnica koje koristimo u svakodnevnom životu te o pozitivnim i negativnim učincima žitarica, povrća, voća, mesa, mliječnih proizvoda, soli. Ističući visokovrijedne namirnice poput jaja, ribe, mahunarka, mesa, orašastih plodova i žitarica i proizvoda od cjelovitog zrna kao osnovu prehrane za očuvanje dobroga zdravlja, dotakla se neumjerenosti u konzumaciji pojedinih „dobrih“ namirnica koja također može biti kontraindikativna. Tako je istaknula primjer pretjerane konzumacije voća ili orašastih plodova koje, iako su zdravi i sadrže prirodne šećere i dobre masti, ukoliko su uneseno u velikim količinama, mogu biti temelj pretjeranog kalorijskog unosa.Voditelji programa specijalističke obuke Interventne jedinice policije Pula su se pak dotakli činjenice o štetnosti sjedalačkog načina života koji je prepoznat kao rizični čimbenik za razvoj brojnih kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i krvnih žila, vodećeg uzroka smrtnosti razvijenog svijeta. S druge strane, istaknuli su kako je aktivan život u izravnoj vezi s brojnim socijalnim i psihološkim benefitima, a povezan je s produženim očekivanim trajanjem života zbog čega osobe koje se redovito bave tjelesnom aktivnošću žive dulje.

Uz isticanje kako redovita tjelesna aktivnost pomaže unaprijediti sveukupno zdravlje i tjelesnu kondiciju i smanjiti rizik za razvoj brojnih bolesti i stanja, naglasili su kako je ključ u nama samima i kako je potrebno prvenstveno donijeti odluku i pokrenuti se, a potom i ustrajati u toj odluci. Rekli su pritom kako ne trebamo tražiti izlike, već tjelesnu aktivnost prilagoditi uvjetima i mogućnostima i da je potrebno stalno tražiti nove motive, razvijati disciplinu i fokusirati se na svakodnevne, male pobjede, kako bi došli do ultimativnog cilja - izgradnje sebe kao zdrave i zadovoljne osobe.

Pisane vijesti