Preko 300 mladih posjetilo Dan otvorenih vrata u Poreču

  • Slika /2023/dov poreč 1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Posljednji Dan otvorenih vrata istarske policije održat će se idućeg petka na Narodnom trgu u Puli od 10 sati tako da pozivamo sve one koji nam se do sada još nisu pridružili da dođu i saznaju kako mogu postati dio našeg policijskog tima

Foto: PU istarska

Sportska dvorana Veli Jože u Poreču danas je ugostila preko 300 mladih iz Poreča i okolice koji su došli pogledati što to sve policija radi i kakvu opremu koriste policijski službenici u svom radu.

Osim opreme i vozila koje su policijski službenici izložili, mladi su mogli pogledati i pokazne vježbe koje su im vjerno predočile kakav treba biti pravi policajac ili policajka.

Demo tim temeljne policije pokazao je kako se sigurno rukuje pištoljem i jurišnom puškom VHS K2 u različitim situacijama, dok je policijska inspektorica Bela pokazala kako pronalazi drogu u putnim torbama. Gužva je bila i na interaktivnom punktu kriminalističke tehnike, gdje su se budući forenzičari mogli okušati u izuzimanju otisaka papilarnih linija te otkrivanju tragova na mjestu događaja.

Velik interes mladih izazvala je i pokazna vježba demo tima interventne policije koji je pokazao kako savladati napadača kada on ima nož, pištolj ili pušku. Borilačke vještine i rukovanje tonfom potaknuli su mlade da se nakon pokaznih vježbi zadrže nešto duže na info punktu interventne policije te da i sami isprobaju opremu koju policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu.

''Nadamo se da smo danas uspjeli približiti mladima policijski poziv i pokazati im koliko je ovo odgovoran, dinamičan i zanimljiv posao. Da, težak je, ali zadovoljstvo kada znate da ste nekome pomogli na bilo koji način, da ste ga zaštitili ili pronašli nešto što mu je ukradeno, taj osjećaj je nemjerljiv'', rekao je načelnik Policijske postaje Poreč-Parenzo Davor Švenda.  A što su o policijskom pozivu rekli mladi Porečani?

''Mislim da treba puno hrabrosti i upornosti da bi se obavljao taj posao'' Petar

''Izazovan je posao, isto je i opasan, ali mislim da na kraju dana, kada shvatiš koliko tvoje akcije mogu spasiti nečiji život, da te to i usrećuje'' Giordano

''Posao se čini zahtjevan, a mislim da postoji i određen nivo pripravnosti cijelo vrijeme, odnosno da je policija uvijek spremna na sve moguće opcije i na reakciju da bi zaštitila ljude'' Noa

Posljednji Dan otvorenih vrata istarske policije održat će se idućeg petka na Narodnom trgu u Puli od 10 sati tako da pozivamo sve one koji nam se do sada još nisu pridružili da dođu i saznaju kako mogu postati dio našeg policijskog tima.

Podsjećamo da Ministarstvo unutarnjih poslova trenutno ima raspisana dva natječaja. Jedan je namijenjen osobama koje nisu starije od 28 godina i završile su srednju školu, a riječ je o Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Drugi natječaj namijenjen je mladima koji nisu stariji od 19 godina i završili su prva dva razreda srednje škole u četverogodišnjem trajanju, a riječ je o upisu učenika/učenica u III. razred srednje Policijske škole ''Josip Jović''.

U oba programa školovanja polaznicima i učenicima osigurani su smještaj i prehrana, odora i sportska oprema, knjige i školski pribor, mjesečna naknadu za osobne potrebe i dodatno osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, a kategorizirani sportaši imaju pravo i na pojačanu prehranu i nastavak trenažnog procesa. Sve koji završe školovanje čeka siguran posao, a imaju i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja.

Za više informacija, zapratite društvene mreže Policijske akademije ''Prvi hrvatski redarstvenik'':

Facebook
Instagram
TikTok

Pisane vijesti