Presreo poslovnu komunikaciju i poslao tvrtki drugi broj računa

Slika /2023/euri 2.jpg

Policija upozorava poslodavce i djelatnike da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje

Foto: Ilustracija

Policija istražuje slučaj računalne prijevare, kod koje je počinitelj presreo poslovnu komunikaciju tvrtke iz Rovinja i oštetio je za nekoliko desetaka tisuća eura.

Naime, nepoznati počinitelj je krajem prošle godine presreo poslovnu komunikaciju između tvrtke iz Rovinja i njenog poslovnog partnera iz Njemačke te je 22. prosinca dostavio novi račun za naručene usluge od njemačke tvrtke, s izmijenjenim podacima za plaćanje računa, odnosno s drugim brojem IBAN računa. Rovinjska tvrtka platila je račun, no naknadno je utvrdila kako njemačka tvrtka nije dobila novac, odnosno da je uplata obavljen na bankovni račun koji nije u vlasništvu njemačke tvrtke.

Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje i tragaju za počiniteljem.

Riječ je o obliku poslovne prijevare, odnosno prijevare s računima (BEC – Business Email Compromise). Kod ovakvih događaja počinitelji se predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike tvrtki da uplate račune za određene usluge na drugi bankovni račun. 

Policija upozorava poslodavce i djelatnike da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja. Odredite kontaktne osobe za rad s tvrtkama s kojima redovito surađujete i dobro provjeravajte sve račune zbog mogućih nepravilnosti. Za isplate iznad određenog praga, predlaže se uspostavljanje postupka potvrde ispravnosti bankovnog računa i primatelja, a kada je račun plaćen, obavijestite o tome primatelja.

Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju.
 

Priopćenja