Prevaren prilikom prodaje pametnog sata

Slika /2023/euri 1.jpg

Podsjećamo da je dovoljno dostaviti broj bankovnog računa (IBAN) da bi Vam netko uplatio novac, ne trebate dostavljati druge podatke

Foto: Ilustracija

Pulska policija je zaprimila prijavu 41-godišnjaka koji je koji je prevaren prilikom prodaje preko interneta za više stotina eura.

Naime, muškarac je preko internetskog oglasnika objavio oglas za prodaju pametnog sata. Nakon toga mu se javila nepoznata osoba s kojom je dogovorio prodaju pametnog sata. Muškarac je potom putem aplikacije dobio poveznicu navodnog internetskog oglasnika na kojemu je oglasio prodaju u koju je upisao podatke sa svoje kartice. Kako mu je s računa u dva navrata skinut novčani iznos od nekoliko stotina eura, shvatio je da je prevaren te  je događaj prijavio policiji.

Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska počinitelja.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska savjetuje građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Podatke o bankovnim karticama, PIN broju i CVV broju, kao i svoje osobne podatke, građani ne bi trebali ustupati nepoznatim osobama. Podsjećamo da je dovoljno dostaviti broj bankovnog računa (IBAN) da bi Vam netko uplatio novac, ne trebate dostavljati druge podatke.

O zlouporabi bankovnih kartica građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a u slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192.
 

Priopćenja