Prevaren prilikom sklapanja kredita: pripazite kome se obraćate za financijsku pomoć

Slika /2018/novac.1.jpg

Policija poziva građane da budu oprezni i da pripaze kome se obraćaju za financijsku pomoć, s kime sklapaju ugovore i pod kojim uvjetima

Foto: Ilustracija

Umaška je policija zaprimila prijavu 77-godišnjaka da je prevaren prilikom pokušaja dobivanja kredita.

Naime, muškarac je putem društvene mreže naišao na primamljiv oglas za kredite te je s pravnom osobom koja se oglašavala dogovorio kredit od nekoliko desetaka tisuća kuna. Muškarac  s kojim je kontaktirao tražio je od njega uplatu od više stotina kuna za administrativne troškove, što je 77-godišnjak i uplatio krajem svibnja, nakon čega mu se muškarac prestao javljati. Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja.

Policijska uprava istarska poziva građane da budu oprezni i da pripaze kome se obraćaju za financijsku pomoć, s kime sklapaju ugovore i pod kojim uvjetima.

Navedene brze pozajmice i krediti koji se oglašavaju naizgled mogu biti privlačni, pogotovo osobama koje su u financijskim problemima ili ne mogu podići kredit u ovlaštenim bankarskim institucijama, no korištenjem takvim usluga građani se vrlo brzo mogu naći u još većim problemima. Mogu postati žrtve prijevare pa se tako može dogoditi da osobe od kojih traže pozajmicu od njih traže prvo uplatu određenog novčanog iznosa za administrativne troškove, a nakon uplate, počinitelji pronalaze razne izlike ne bi li odgodili isplatu pozajmice. Isto tako, građani mogu postati i žrtve protupravne naplate pa tako počinitelji od njih mogu silom ili prijetnjom tražiti naplatu novca koji im je posuđen.

Kako bi izbjegli da postanu žrtve kaznenih djela, policija poziva građane na oprez te ih upozorava da ukoliko već moraju tražiti pozajmice novca izvan ovlaštenih bankarskih institucija, neka prvo provjere da li je tvrtka ili osoba koja se oglašava na popisu kreditnih posrednika Ministarstva financija. Proučite dobro sadržaj oglasa i uvjete pod kojima se pruža pozajmica te pokušajte izbjeći bilo kakve sumnjive transakcije. Ne samo da ćete se kroz sumnjive transakcije povezati s osobama koje su mogući počinitelji kaznenih djela, uvući ćete se u još veće financijske probleme kroz tzv. lihvarske ugovore. Budite oprezni, a u slučaju sumnje u počinjenje kaznenog djela, događaj prijavite policiji na broj 192.
 

Stranica