Prevarena prilikom ulaganja u kriptovalute

Slika /2023/euri 1.jpg

Policija upozorava građane da pripaze na podatke svojih bankovnih kartica i računa, kao i da zaštite svoje osobne podatke kako ne bi postali žrtve kaznenih djela

Foto: Ilustracija

Rovinjska policija istražuje slučaj prijevare prilikom trgovanja kriptovalutama.

Naime, nepoznate osobe su kontaktirale 67-godišnjakinju telefonskim putem i putem elektroničke pošte u svezi ulaganja u kriptovalute i doveli je u zabludu u svezi zarade. Žena je tako tijekom 2021. godine uplaćivala novac na račune nepoznatih osoba koje su se predstavili kao brokeri, nakon čega su joj se te osobe prestale javljati.

U veljači 2023. godine kontaktirala ju je osoba, koja joj je obećala povrat ulaganja te je žena obavila više uplata na bankovne račune, koje joj je navodni broker dostavio. Poradi povrata sredstava, oštećena je priložila svoje osobne podatke, kopije dokumenata i bankovnih kartica, a na mobilni uređaj je instalirala i aplikaciju koja omogućuje pristup bankovnom računu ''na daljinu''. Kada je primijetila da joj je s bankovnog računa obavljano nekoliko neovlaštenih isplata, žena je shvatila da je prevarena za nekoliko desetaka tisuća eura te je događaj prijavila policiji.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za nepoznatim počiniteljima. Ujedno upozoravamo građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.

Iz navedenog primjera vidljivo je kako je izrazito važno i štiti svoje osobne podatke, bez obzira da li ih štitite u stvarnom ili virtualnom svijetu. Nezaštićeni osobni podaci u rukama počinitelja mogu se upotrijebiti prilikom počinjenja različitih kaznenih djela, a žrtvama mogu stvoriti i niz drugih problema, koji u nekim slučajevima mogu trajati i cijeli život. Kako biste to izbjegli, policija savjetuje sljedeće:
 
  • ne govorite i ne šaljite svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj,  broj bankovne kartice, PIN i CVV broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)
  • osobne dokumente ne dajte nikome prije nego se uvjerite da se radi o službenoj ili nadležnoj osobi i ne šaljite njihove preslike ukoliko niste sigurni da su preslike potrebne isključivo u službene svrhe
  • ne potpisujte dokumente ukoliko niste sigurni u njihov sadržaj (prije potpisivanja neka vam osoba od povjerenja rastumači dokument)
  • prije nego što bacite u smeće stare dokumente, račune ili druge materijale koji sadržavaju vaše osobne podatke, učinite te podatke nečitljivima. O zlouporabi bankovnih kartica građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a u slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192.

Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku, kao i putem stranice Web heroj.
 

Priopćenja