Prevareni prilikom kupnje traktora putem društvene mreže

Slika /2020/internetske prijevare.jpg

Policijski službenici istražuju dva slučaja prijevare prilikom kupnje traktora putem društvene mreže

Foto: Ilustracija

Pazinska je policija zaprimila prijavu 39-godišnjaka da je prevaren za više tisuća kuna prilikom kupnje proizvoda putem društvene mreže. Naime, muškarac je tijekom rujna na društvenoj mreži dogovorio kupnju traktorskog priključka, za što je prodavaču uplatio nekoliko tisuća kuna. Potom je s istim prodavačem dogovorio i kupnju traktora za nekoliko desetaka tisuća kuna, na što ga je prodavač tražio da plati još dodatnih 17% od dogovorenog iznosa radi plaćanja poreza. Muškarac je i to platio, a tada ga je prodavač tražio da uplati još dodatnih 8% radi plaćanja poreza jer porez iznosi 25% te je muškarac uplatio i taj iznos.

Budući da 39-godišnjaku nije dostavljen ni traktor ni traktorski priključak, prijavio je policiji da je prevaren.

Drugi događaj prijevare evidentirala je labinska policija, kojoj je obratio 33-godišnjak zbog sumnje da je prevaren za nekoliko tisuća kuna. I on je putem društvene mreže dogovorio kupnju traktora te je prodavačici 15. studenoga uplatio nekoliko tisuća kuna, na što ga je ona tražila uplatu od još nekoliko tisuća kuna. Muškarac je odustao od kupnje i tražio povrat uplaćenog novca, no ubrzo nakon toga oglas na društvenoj mreži, kao ni telefonski broj putem kojeg je komunicirao s prodavačicom više nisu bili dostupni.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti oba događaja, a policija još jednom upozorava građane da budu oprezni prilikom kupnje proizvoda putem interneta:
 
  • nikad nikome ne šaljite broj svoje kartice, PIN ili druge informacije o kartici elektroničkom poštom
  • nikad ne šaljite novac osobama koje ne poznajete
  • uvijek sačuvajte svu dokumentaciju vezanu za vaše online kupnje
  • ako ništa ne kupujete, ne otkrivajte podatke s kartice. 



Hrvatska policija u suradnji s EUROPOL-om provodi kontinuirane aktivnosti u cilju podizanja svijesti građana o sigurnoj kupnji putem interneta, a građani se mogu dodatno informirati kroz opće savjete o sigurnoj online kupnji na web stranici EUROPOL-a.

 
 

Stranica