Prevencija rizičnih ponašanja mladih

Slika PU_I/naselje_medu_mladima.jpg

Policijski službenici PU istarske kontinuirano, posebice u dane vikenda, s ciljem prevencije rizičnih ponašanja mladih, provodepreventivno-represivne aktivnosti, koje su usmjerene na pojačani nadzor nedozvoljenih noćnih izlazaka mladih, na suzbijanje distribucije alkoholnih pića i drugih sredstava ovisnosti među mladima te na sprječavanje nasilja među mladima.

Foto: Ilustracija

Policijski službenici PU istarske kontinuirano, posebice u dane vikenda, s ciljem prevencije rizičnih ponašanja mladih, provode preventivno-represivne aktivnosti, koje su usmjerene na pojačani nadzor nedozvoljenih noćnih izlazaka mladih, na suzbijanje distribucije alkoholnih pića i drugih sredstava ovisnosti među mladima te na sprječavanje nasilja među mladima.

Tijekom provođenja navedenih ciljanih aktivnosti, na području policijske uprave su od početka godine 24 maloljetne osoba (mlađe od 16 godina) zatečene u noćnim izlascima, 5 maloljetnika zatečeno je u konzumaciji opojnih droga, dok je u 6 slučajeva utvrđena prekršajna odgovornost osoba koje prodavale, učinile dostupnim ili usluživale alkohol i duhanske proizvode maloljetnim osobama.

Provođenje takvih preventivnih aktivnosti policije uporište ima u članku 95. Obiteljskog zakona, kojim je propisano da roditelji radi dobrobiti svog maloljetnog djeteta, a sukladno s njegovom dobi i zrelosti, imaju pravo i dužnost nadzirati ga u njegovom druženju s drugim osobama. Roditelji imaju pravo i dužnost djetetu mlađem od 16 godina zabraniti noćne izlaske bez njihove pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje. Noćnim izlaskom smatra se vrijeme od 23 do 5 sati, a ukoliko policija u tom vremenu na javnom mjestu zatekne maloljetnu osobu, mlađu od 16 godina, bez pratnje roditelja ili druge odrasle osobe, dovode je u prostor policije.  Nakon toga pozivaju se roditelji ili skrbnik poradi preuzimanja djeteta. Policijski službenici usmeno upozoravaju roditelje na propust i  nepridržavanje zakonom propisane skrbi o zabrani noćnih izlazaka njihovog djeteta, čime dijete izlažu mogućim štetnim utjecajima. Roditelji se također upozoravaju da će o njihovom propuštanju skrbi o djetetu pismeno biti obaviješten nadležan centar za socijalnu skrb, kao i da ukoliko se ponove isti propusti u skrbi, mogu i kazneno odgovarati za zanemarivanje roditeljske dužnosti. Ako roditelj odbije pristupiti u policijski prostor radi preuzimanja djeteta, dijete će preuzeti socijalni radnik.

Svrha policijskog postupanja prema odredbama članka 95. Obiteljskog zakona nije "policijski sat" prema osobama mlađim od 16 godina, već pomoć i podrška roditeljima u ispunjavanju obveza odgoja djece. Roditelj bi uvijek trebao znati s kime se njegovo dijete druži. Policija djecu nakon 23 sata zatiče uglavnom u kafićima, noćnim klubovima ili parkovima, gdje se prepuštaju konzumiranju alkoholnih i duhanskih proizvoda te konzumaciji opojnih doga, druže se s osoba rizičnih ponašanja, pribjegavaju socijalno neprihvatljivim oblicima ponašanja,  nerijetko i vršenju kaznenih djela i prekršaja, a povećani je rizik da i sami postanu žrtve kaznenih djela.

Upravo kako bi se spriječila dostupnost alkohola i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama, policija u suradnji  s državnim inspektoratom redovito planira i provodi akcije nadzora ugostiteljskih objekata, ali i ostalih uslužnih djelatnosti, kao što su trgovine ili kiosci, a sve kako bi se spriječila prodaja alkohola i duhanskih proizvoda djeci i maloljetnicima. Zakonski propisi koji reguliraju navedenu problematiku su slijedeći: 

  • Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji propisuje novčanu kaznu za onoga tko daje alkoholna pića maloljetniku ispod 16 godina; 
  • Zakon o trgovini, koji  propisuje da se u trgovini na malo zabranjuje  prodaja alkoholnih pića i drugih pića koja sadrže alkohol osobama mlađim od 18 godina; isto se primjenjuje na duhan i duhanske proizvode u skladu s posebnim propisima, što  znači da prodavač mora uskratiti prodaju alkohola i duhanskih proizvoda ako procijeni da je kupac mlađi od 18 godina, ukoliko mu kupac dobrovoljno ne dokaže da nije mlađi od 18 godina, davanjem na uvid neke od osobnih isprava; 
  • Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, koji  propisuje zabranu  usluživanja, odnosno dopuštanja konzumiranja alkoholnih pića u ugostiteljskom objektu osobama mlađim od 18 godina.

Kako bi se povećalo stanje sigurnosti, policija će i nadalje provoditi aktivnosti usmjerene na pojačani nadzor nedozvoljenih noćnih izlazaka mladih, suzbijanje distribucije alkoholnih pića i drugih sredstava ovisnosti među mladima, a sve s ciljem preveniranja neprihvatljivih i rizičnih ponašanja te suzbijanja svih oblika ovisnosti.



Stranica