Pripazite koje aplikacije instalirate na mobitel

Slika /2023/euri 2.jpg

Policija upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara te dobro informiraju prije nego što nekom daju ili ulože novac

Foto: Ilustracija

Porečka policija istražuje slučaj prijevare prilikom trgovanja kriptovalutama, a kojom je 54-godišnja žena oštećena za više desetaka tisuća eura.

Naime, nakon pokušaja kupnje kriptovaluta, ženu je 15. srpnja kontaktirao nepoznati muškarac koji ju je savjetovao kako poslovati s kriptovalutama te ju je nagovorio da na svoj mobitel instalira određenu aplikaciju. Potom ju je naveo da uđe u svoje internet bankarstvo i unese lozinku, što je 54-godišnjakinja i učinila, nakon čega joj je s računa skinuto nekoliko tisuća eura.

Idućeg dana muškarac joj se ponovno javio i obećao vratiti novac ako ponovno unese lozinku internet bankarstva, nakon čega joj je s računa tvrtke skinuto više desetaka tisuća eura.

Policijska uprava istarska upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.

Isto tako nemojte na svoje mobitele instalirati nepoznate aplikacije, već prije toga provjerite recenzije i informacije dostupne o aplikaciji putem otvorenih izvora.

Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti.

Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati. 

Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku. Zapamtite, budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac. U slučaju da posumnjate kako se radi o prijevari ili ako postanete žrtva prijevare, događaj prijavite policiji.
 

Priopćenja