Pripazite na prevarante: jedan nudio ljubav, a drugi skidao crnu magiju

Slika /2023/euri 2.jpg

Prevaranti su sve domišljatiji te policija još jednom poziva na oprez prilikom komunikacije s nepoznatim osobama, pogotovo kada te osobe traže novac

Foto: Ilustracija

Pulska policija zaprimila je prijavu 74-godišnjakinje koju je putem društvene mreže kontaktirao muškarac te su tijekom dopisivanja uspostavili romantični odnos. Iskazujući joj ljubav, nepoznati muškarac zadobio je njeno povjerenje te ju je zamolio za pomoć, s obzirom da je trenutno na brodu. Naime, rekao je da će joj poslati paket s vrijednim stvarima kako bi izbjegao probleme s gusarima, no da se za paket treba platiti carina u Indoneziji i Sloveniji. Tražio je stoga ženu da za troškove carine uplati novac, što je ona i učinila u nekoliko navrata tijekom kolovoza. Time ju je oštetio za nekoliko desetaka tisuća eura, a kada je 74-godišnjakinja shvatila da je prevarena, prijavila je događaj policiji.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta i kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist, koriste razne načine obmane, pa čak iskazuju i ljubav.

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje intimne fotografije ili videozapise. Policija upozorava građane da budu  oprezni i da ne dijele s nepoznatim osobama nikakav materijal koji bi ih mogao kompromitirati i koji bi počinitelju mogao poslužiti za ucjenjivanje. Više savjeta o tome kako spriječiti romantične prijevare, možete saznati na LETKU

Rovinjska je pak policija zaprimila prijavu 44-godišnjakinje koja je na proljeće putem društvene mreže stupila u kontakt s nepoznatom osobom koja se bavi magijom i skidanjem uroka. Kako bi joj skinula uroke, žena je nepoznatoj osobi od travnja do kolovoza uplatila više tisuća eura, no s vremenom je shvatila kako je prevarena.

Policija još jednom skreće pozornost građanima na ovakav oblik prijevare te ih upozorava da budu oprezni, da pripaze kome uplaćuju novac te da ne nasjedaju na priče osoba koje navodno imaju sposobnost izlječivanja, proricanja budućnosti i skidanja uroka.

Ovo su samo neki od načina na koje prevaranti pokušavaju doći do novca građana. U posljednje vrijeme sve manje se bilježe tzv. klasične prijevare kod kojih počinitelji dolaze u domove građana, a sve više se bilježe prijevare ''na daljinu'', odnosno prijevare kod kojih počinitelji stupaju u kontakt sa žrtvom putem telefona, društvenih mreža ili mobilnih aplikacija.

Policija stoga još jednom poziva na oprez prilikom komunikacije s nepoznatim osobama, pogotovo kada te osobe traže novac. Također savjetujemo građane da o navedenom upozore i starije članove svojih obitelji, s obzirom na to da starije osobe, zbog odmakle životne dobi, češće postaju žrtve različitih prijevara.
 

Priopćenja