Pripazite na prijevare prilikom mijenjanja novca

Slika /2018/novac.JPG

Budući da stranci koje ljetuju na moru nisu dovoljno upoznati s izgledom kunskih novčanica, događaju se prijevara prilikom mijenjanja novca na ulici

Foto: Ilustracija

Pulska je policija zaprimila prijavu 62-godišnjeg talijanskog državljanina da je prevaren prilikom mijenjanja novca na ulici. Naime, 20. lipnja oko 11 sati, nepoznati počinitelj je prišao talijanskom državljaninu kod aparata na naplatu parkiranja u Amfiteatarskoj ulici u Puli te mu je ponudio zamjenu novca po povoljnijem tečaju. Nakon što su postigli dogovor, 62-godišnjak je muškarcu dao eure, a ovaj mu je u zamjenu dao novčanice, za koje je naknadno utvrđeno da su bjeloruski rublji. Talijanski državljanin je oštećen za više stotina kuna, a policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja.

Tijekom ljetnih mjeseci, kada na našoj obali boravi veći broj stranaca koji nisu dovoljno upoznati s izgledom novčanicama koje su sredstvo plaćanja u Hrvatskoj, dolazi do prijevara prilikom mijenjanja novca na ulici. Policijska uprava istarska stoga savjetuje građanima i turistima da novac mijenjanu u za to ovlaštenim institucijama (bankama i mjenjačnicama), a ne na ulici te da ne nasjedaju na pokušaje pomoći ''dobronamjernih'' osoba kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Ukoliko posumnjaju da su žrtve prijevare, mogu se obratiti policiji na broj 192 ili osobno doći u policijsku postaju.
 

Stranica