Pripazite s pirotehnikom

Slika /2018/pirotehnika2.JPG

Za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana policija provodi akciju ''Mir i dobro'', kojoj je cilj osigurati povoljno stanje sigurnosti, uz naglasak na sprječavanju zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava. Podsjećamo građane da je uporaba pirotehničkih sredstava F2 I F3 kategorije dozvoljena samo u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja, no da je njihova uporaba zabranjena u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba.

Foto: Ilustracija

Policija tradicionalno za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana provodi akciju ''Mir i dobro'', kojoj je cilj osigurati povoljno stanje sigurnosti, uz naglasak na sprječavanju zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava. Podsjećamo građane da je uporaba pirotehničkih sredstava F2 I F3 kategorije dozvoljena samo u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja, no da je njihova uporaba zabranjena u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba.

Pirotehnička sredstva F1 kategorije su pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Prodaja ovih sredstava dopuštena je u prodavaonicama i kioscima tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina.

Pirotehnička sredstva F2 I F3 kategorije su sredstva za male vatromete, odnosno velike vatromete te se tu ubrajaju petarde, rimske svjećice, fontane, bengalske baklje, bengalske svjećice, topovski pucnji, rakete, vatrometne kutije i drugi slični proizvodi. Prodaja ovih sredstava dopuštena je u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja samo u prodavaonicama oružja, streljiva ili specijaliziranim prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, i to osobama starijim od 18 godina.

Djeci mlađoj od 14 godina nije dozvoljena kupovina i korištenje pirotehničkih sredstava. Policijska uprava istarska savjetuje roditeljima da ne poklanjaju djeci nešto od čega bi mogli stradati te da budu uzor svom djetetu jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i roditelji koriste. Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, da ih ne rastavljaju i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze, neka odmah zatraže vašu pomoć.

Također, još jednom pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice, kao i da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva, ukoliko ih nezakonito posjeduju.



Stranica