Prometna preventiva u vrtićima

Slika PU_I/vijesti/2013/prometna preventiva5 - kopija.JPG

Foto: PU istarska

Pulski i rovinjski mališani ovih su dana imali prilike pokazati svoje znanje o prometu, odnosno predstaviti aktivnosti koje su, zajedno sa svojim odgajateljicama, poduzeli u sklopu projekta ''Preventiva u vrtiću''.

Naime, ove je godine na području Republike Hrvatske započeo projekt ''Preventiva u vrtiću'', nastavno na projekte iz prethodnih godina o prometnoj preventivi u osnovnim i u srednjim školama. U organizaciji Udruge ''Sigurna cesta'', a pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, u svibnju je održano osposobljavanje odgajateljica iz dječjih vrtića, i to po dvije iz svake županije. S područja Istre osposobljavanje su završile Elida Jurićić iz ''Dječjeg vrtića Pula'' i Tanja Križmanić iz ''Dječjeg vrtića i jaslica Neven'' iz Rovinja. Cilj samog projekta je smanjiti stradavanje djece i mladih u prometnim nesrećama, a to se najbolje može postići edukacijom djece od najranije dobi. Kroz igru i na njima primjeren način, mališane se uče osnovna prometna pravila, poput prelaženja ceste preko pješačkog prijelaza, značenja boja na semaforu, vožnje biciklom, važnosti vezanja sigurnosnim pojasom i slično. Osim njihovih odgajateljica, u provođenje ovih preventivnih aktivnosti uključili su se i djelatnici  AK-a Pula-Rovinj te policijski službenici Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave istarske, Postaje prometne policije Pula i Policijske postaje Rovinj. Rezultat njihovih aktivnosti, odnosno radove koje su pulski mališani izradili samostalno i uz pomoć svojih roditelja, svi zainteresirani građani imat će prilike razgledati ovih dana.

Naime, jučer je u Gradskoj knjižnici u Puli otvorena izložba radova polaznika ''Dječjeg vrtića Pula'', a mališani su za policijske službenike i roditelje pripremili i prigodan program pa su im tako zapjevali pjesmicu o semaforu i izrecitirali par zanimljivih stihova, a nakon toga su svi zajedno sa zanimanjem razgledali radove, fotografije i slike na temu ''Promet u vrtiću''. Danas su pak svoje aktivnosti predstavili rovinjski mališani iz  ''Dječjeg vrtića i jaslica Neven''. Oni su uz, pomoć svojih odgajateljica i predstavnika AK-a Pula-Rovinj, kroz igru sa semaforom, zebrom i autićima prezentirali sigurno sudjelovanje u prometu, odnosno kako na siguran način prelaziti cestu, voziti bicikl te se prevoziti u vozilu, pri čemu su djeca i sama naglasila kako uvijek treba biti vezan sigurnosnim pojasom. I rovinjski su mališani pripremili prigodno iznenađenja pa su tako svojim posjetiteljima otpjevali njima najdražu pjesmicu ''Semafor'', a ugodno druženje djece s predstavnicima policije i AK-a nastavit će se i prilikom provođenja narednih preventivno-edukativnih akcija u prometu.



Stranica