Prometni poligon za edukaciju djece

Slika PU_I/vijesti/2014/prometni poligon.jpg

Foto: PU istarska

Jučer, 20. ožujka, na međunarodni Dan sreće, prigodno je otvoren za javnost prometni poligon za edukaciju djece u Novigradu.

Riječ je o projektu građanske inicijative ''Ajmo svi na trg!'', koji je nastao s ciljem oživljavanja novigradskog trga i privlačenja djece i odraslih na javne površine. Naime, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule raspisala je natječaj ''Naš doprinos zajednici'', a prilika da učine nešto za boljitak svoje zajednice privukla je nekolicinu Novigrađanki, koje su u rujnu prošle godine osnovale u novigradskoj knjižnici građansku inicijativu ''Ajmo svi na trg!''. Zaključeno je kako je potrebno poduzeti nešto da se oživi opustjeli gradski trg te je odlučeno kako bi bilo najbolje izraditi poligon za edukaciju djece o prometu. Ideja o prometnom poligonu svidjela se i gradonačelniku Novigrada Anteu Milosu, a u izradi nacrta poligona svoj doprinos dao je i Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu. Nakon što je Zaklada odobrila i pristala financirati navedeni projekt, prikupila su se potrebna sredstva i materijali te je tridesetak volontera pripremilo i obojilo oko 400 metara četvornih prostora poligona. Poligon prikazuje različite situacije koje su moguće u prometu, na raskrižju, kružnom toku, u slijepoj i jednosmjernoj ulici, na parkiralištu i na drugim prometnim površinama, a sve kako bi se djeca i roditelji družili na glavnom trgu, učili vožnju bicikla, romobila, automobila na električni pogon i drugih sredstava koja se koriste u prometu.

Svečanom otvorenju poligona prisustvovali su predstavnici građanske inicijative ''Ajmo svi na trg!'', gradonačelnik Novigrada Anteo Milos,  pročelnica za društvene djelatnosti Ružica Mitrović Maurović, projektant poligona Marko Šoštarić, predstavnica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Ines Dojkić, predstavnici Policijske postaje Umag i Odjela prevencije Policijske uprave istarske, polaznici dječjeg vrtića Tičići te brojni volonteri koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta. Da bi se mališani pripremili za sigurno sudjelovanje u prometu pobrinuo se i njihov stari poznanik, policijski službenik za prevenciju u Policijskoj postaji Umag Vlatko Možar, koji je na prigodan i zabavan način, djeci ispričao što je to poligon za edukaciju djece te im je objasnio značenje prometnih znakova i pravila ponašanja u prometu. Nakon mališana iz vrtića ''Tičići'', u slijedeća dva tjedna, prometni pologon organizirano će obići sva vrtićka djeca i učenici nižih razreda novigradskih škola.  



Stranica