Pronađene bombe u moru

Slika PU_I/vijesti/2013/mina u moru.bmp

Tijekom jučerašnjeg dana, policija je zaprimila dvije dojave da su u moru pronađene bombe.

Foto: Ilustracija

Tijekom jučerašnjeg dana, istarska je policija zaprimila dvije dojave da su u moru pronađene bombe.

U prvom slučaju, strani državljani su oko 7 sati, u uvali Mala Kolombarica na rtu Kamenjak, pronašli ručnu bombu, britanske proizvodnje, koja potječe iz Drugog svjetskog rata. Djelatnici Protueksplozijskog odjela pregledali su bombu i osigurali mjesto događaja do današnjeg uništenja.

U drugom slučaju, policija je oko 15 sati zaprimila dojavu da je građanin, iz mora na obali Matka Laginje u Poreču, izronio predmet nalik na eksplozivnu napravu. Na mjesto događaja upućeni su djelatnici Protueksplozijskog odjela, koji su utvrdili da se radi o topničkom projektilu, najvjerojatnije iz Prvog svjetskog rata te su ga preuzeli radi uništenja.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.

Podsjećamo građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz Prvog ili Drugog svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takva sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.



Stranica