Pronašla oglas za brzu zaradu pa ostala bez novca

Slika /2019/novac.jpg

Policija savjetuje građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na ''povoljne'' ponude i oglase koji nude brzu zaradu jer bi vrlo lako mogli ostati bez svog novca 

Foto: Ilustracija

Pulska je policija zaprimila prijavu 20-godišnjakinje da je prevarena za nekoliko desetaka tisuća kuna. 

Naime, djevojka je početkom studenoga putem društvene mreže pronašla oglas za brzu zaradu novca te se javila osobi koja ju je preusmjerila na komunikaciju s muškarcem s područja Bosne i Hercegovine. Muškarac je od djevojke tražio početno ulaganje od više stotina kuna koje joj je trebalo donijeti zaradu od nekoliko desetaka tisuća kuna. Djevojka mu je uplatila novac za početno ulaganje, a nakon toga mu je u još nekoliko navrata uplatila novac kako bi dobila još više novca nego što su na početku dogovorili. U jednom trenutku, 20-godišnjakinja je prestala uplaćivati novac, a tada joj se javila nepoznata osoba, koja je od nje zahtijevala da nastavi uplaćivati novac kako ne bi imala problema, nakon čega je djevojka događaj prijavila policiji. 

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja, a Policijska uprava istarska savjetuje građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na ''povoljne'' ponude i oglase koji nude brzu zaradu jer bi vrlo lako mogli ostati bez svog novca. 

Ukoliko se odlučite na ovakav način trgovanja i investiranja, prvo se trebate dobro informirati o svim rizicima. Također se preporuča korištenje provjerenih i registriranih investicijskih društava, a trebalo bi izbjegavati tvrtke koje imaju sjedišta u egzotičnim zemljama jer postoji velika vjerojatnost da ćete postati žrtve prijevare. 

Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti. Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati.  

Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku. Zapamtite, budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac. U slučaju da posumnjate kako se radi o prijevari ili ako postanete žrtva prijevare, događaj prijavite policiji.

Stranica