Provala u kuću – zaštitite svoju imovinu!

Slika PU_I/provalnik.bmp

Foto: Ilustracija

Porečka policija traga za počiniteljem, koji je 24. svibnja u prijepodnevnim satima, provalio u kuću u Ilirskoj ulici u Poreču.

Policijski službenici obavili su očevid i utvrdili da je nepoznati počinitelj otvorio grilje/škure, a potom kroz otvorena vrata ušao u kuću, odakle je otuđio satove, nakit i pištolj, čime je 54-godišnjeg vlasnika oštetio za nekoliko desetaka tisuća kuna.

Praćenjem stanja sigurnosti, utvrđeno je da su provale i krađe iz domova najčešća kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Na temelju dosadašnjih iskustava, Policijska uprava istarska savjetuje građanima da i sami poduzmu određene mjere samozaštite i time smanje mogućnost da postanu žrtve ovakvih kaznenih djela:

  • Kada odlazite iz kuće, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni, uvijek zaključavajte ulazna vrata, zatvorite prozore i balkonska vrata.
  • Nikada ne ostavljajte ključ od vrata ispod otirača, posuda za cvijeće ili na sličnim, lako dostupnim mjestima.
  • U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte «špijunkom» kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja, dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili poduzeće koje navodno zastupa. Telefonski broj potražite sami na informacijama.
  • Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i slično pa ugradite dodatnu zaštitu (grilje ili škure, samoljepljiva folija za staklene površine).
  • Postavite alarme ili automatsko osvjetljenje jer postoji mogućnost da će uplašiti provalnike.
  • Ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na vratima, društvenim mrežama ili telefonskoj sekretarici.
  • Budite dobri sa susjedima i zamolite ih da u vašoj odsutnosti pripaze na vaš dom.


Stranica