Provalio u automobil i otuđio torbu: ne ostavljajte vrijedne stvari u vozilima

Slika /2018/provala u vozilo.JPG

Policija traga za provalnikom i podsjeća građane na koje načine mogu smanjiti mogućnost da postanu žrtve provale u vozila

Foto: Ilustracija

Pulska policija traga za nepoznatim počiniteljem, koji je u popodnevnim satima 29. travnja u Štinjanu provalio u automobil Citroen, pulske registarske oznake iz kojeg je otuđio torbu s mobitelom, novčanikom, novcem i osobnim dokumentima, čime je oštetio 55 godišnjaka  za nekoliko tisuća kuna.

Kako bi se spriječili ovakvi događaji, Policijska uprava istarska skreće pozornost građanima na modalitet krađa i provala u vozila te mjere koje svatko može poduzeti i tako smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela.

Provale i krađe iz osobnih vozila najčešće se događaju u poslijepodnevnim i večernjim satima na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ili obrazovnih ustanova. Najčešći oblik provale u automobile je razbijanjem bočnog stakla i krađe predmeta koje lopov prve uoči ili pronađe u vozilu. Da bi se spriječile provale u vozila i krađe iz vozila nije potreban nikakav novčani trošak, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

Da bi se zaštitili od provala i krađa iz vozila, Policijska uprava istarska savjetuje sljedeće:
  • parkirajte na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu,
  • ne ostavljajte vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo na vidljivim mjestima unutar vozila,
  • kada čak i nakratko napuštate vozilo, isključite motor, izvucite ključ iz kontakt brave i zaključajte vozilo,
  • sva vrata vozila i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte, zatvarajte pomični krov i prozore,
  • ako imate mogućnost, izvucite audio i video opremu iz vozila,
  • kad bacite pogled na vaš parkirani automobil, provjerite vizualno i na susjedov, jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora.
 
 


 

Stranica