Proveden Jumicar program u Medulinu

  • Slika /2024/jumicar3 2024..jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Djeca su educirana o važnosti pridržavanja prometnih pravila i propisa te razvoja prometne kulture od najranije dobi

Foto: PU istarska

U Osnovnoj školi „dr. Mate Demarin“ u Medulinu danas je održana preventivna akcija pod nazivom „Program preventivne kulture za najmlađe“ uz sudjelovanje djelatnika poslova prevencije PU istarske i PPRP Pula - Pola.

Program je provela tvrtka Jumicar pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa i Općine Medulin.

Jumicar program preventivnog odgoja djece u cestovnom prometu je koncept edukacije djece u cestovnom prometu koji je nastao je u Finskoj 1989.godine, a provodi se kao jedan vid fakultativne aktivnosti i djecu uči kako se odgovorno ponašati u prometu i ocijeniti razne prometne situacije.U provedbi Programa prometne kulture za najmlađe - JUMICAR uključili su se i policijski službenici PU istarske, poslova prevencije Ureda načelnika i Postaje prometne policije Pula - Pola koji su održali edukativno predavanje o sigurnosti u prometu za 60-tak učenika od 2. do 4. razreda osnovne škole "dr. Mate Demarin" s ciljem podizanja svijesti o važnosti pridržavanja prometnih pravila i propisa te razvoja prometne kulture od najranije dobi.
 
Predavanje o osnovnim prometnim pravilima i propisima održano je kroz interaktivnu radionicu na kojoj su učenici naučili i obnovili stečena znanja o osnovnim prometnim pravilima, prepoznavanju opasnosti, pravilnog ponašanja u prometu, važnosti korištenja sigurnosnog pojasa i nošenja zaštitne kacige na glavi tijekom vožnje, uz naglasak na važnost poštovanja prometnih pravila i solidarnog ponašanja u prometu.
 
Nakon interaktivnog predavanja, u organizaciji JUMICAR-a učenicima je u praktičnom dijelu radionice omogućeno samostalno upravljanje vozilima na mobilnom prometnom poligonu za obuku uz nadzor instruktora. Djeca su izmjenjujući uloge pješaka i vozača na simuliranoj prometnici imala priliku primijeniti naučena znanja, predvidjeti rizike i uvidjeti uročno-posljedične veze ponašanja u prometu, te osvijestiti odgovornost svakog pojedinca u sigurnosti cestovnog prometa.
 
Osim interaktivnog predavanja PU istarske učenici su imali priliku sudjelovati na radionici Gradskog društva Crvenog križa Pula i Dobrovoljnog Vatrogasnog društva Medulin, a cjelokupnom programu podršku je dao i načelnik Općine Medulin sa stručnim suradnicima. 

Stranica