Provedena akcija s ciljem zaštite pješaka u prometu

Slika PU_I/pješaci kod arene.JPG

S ciljem zaštite jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, Postaja prometne policije Pula jučer je od 10 do 15 sati provela akciju ''Ne ustupanje prednosti pješaku i prekršaji pješaka''.

Foto: PU istarska 

S ciljem zaštite jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, Postaja prometne policije Pula jučer je od 10 do 15 sati provela akciju ''Ne ustupanje prednosti pješaku i prekršaji pješaka''.  

Praćenjem stanja problematike iz domene sigurnosti prometa na cestama na području koje pokriva Postaja prometne policije Pula, zabilježen je oblik neprimjerenog i nediscipliniranog ponašanja pješaka, ali i vozača vozila prema pješacima koji sudjeluju u prometu na cestama. U prvih devet mjeseci 2011. godine na pulskom je području u prometnim nesrećama stradalo 39 pješaka, od kojih je 1 pješak smrtno stradao, 6 pješaka je bilo teže, a 32 lakše ozlijeđena. Najčešći prekršaji predmetne problematike su nepropuštanje pješaka na pješačkom prijelazu te prekršaji pješaka – prelazak kolnika van obilježenog pješačkog prijelaza i nepoštivanja crvenog svjetla za pješake.

Postaje prometne policije Pula stoga je jučer, u cilju sankcioniranja prometnih prekršaja koji utječu na sigurnost prometa na cestama te izazivanja prometnih nesreća, provela spomenutu akciju. Tijekom trajanja akcije, policijski službenici utvrdili su 55 prekršaja pješaka, od čega 49 prekršaja pješaka koji su prelazili kolnik kada je bilo upaljeno crveno svjetlo te 6 prekršaja pješaka koji su prelazili kolnik van obilježenog pješačkog prijelaza. Policijski službenici utvrdili su i 2 prekršaja vozača vozila koji nisu propustili pješake koji su se nalazili na obilježenom pješačkom prijelazu.

S obzirom na veliki broj utvrđenih prekršaja,  evidentno je da sudionici u prometu, posebice pješaci, vrlo često ne poštuju pravila sigurnog ponašanja u prometu, što izaziva teške prometne nesreće s ozlijeđenim osobama ili čak smrtnim posljedicama. Stoga još jednom apeliramo na sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise u cilju smanjivanja stradavanja pješaka, kao jedne od najranjivijih skupina sudionika u prometu na cestama.            



Stranica