Provedena akcija " Tehnički pregled traktora izvan stanice za tehnički pregled"

Slika PU_I/tehnički pregled traktoraw.jpg

U suradnji sa Udrugom Agropićan i Stanicom za tehnički pregled vozila, djelatnici Policijske postaje Labin su u mjestu Kukurini kraj Pićna proveli akciju "Tehnički pregled traktora izvan stanice za tehnički pregled."

Foto: PU istarska 

U suradnji sa Udrugom Agropićan i  Stanicom za tehnički pregled vozila Labin, djelatnici Policijske postaje Labin su u mjestu Kukurini kraj Pićna proveli akciju "Tehnički pregled traktora izvan stanice za tehnički pregled."

Navedena akcija obavlja se uspješno i tradicionalno duži niz godina, pa tako je i ove godine Stanica za tehnički pregled izašla u susret poljoprivrednicima, te im omogućila nadzor i tehnički pregled traktora izvan stanice. Tehnički pregled traktora je proveden od 7 do 15 sati. Odazvalo se 50-tak vlasnika traktora kojima  je izvršen tehnički pregled i produžene police obveznog osiguranja traktora.

U akciji su sudjelovali i predstavnici Policijske postaje Labin koji su održali prigodno predavanje na temu prometovanja traktora i priključnim vozilima u prometu na cestama.

U cilju poboljšanja sigurnog prometovanja vozača traktora i radnih strojeva, Policijska uprava istarska upozorava da je prije upotrebe traktora prijeko potrebno provjeriti stanje i tehničku ispravnost vozila, osobito ispravnost kočnica i svjetala, kao i ispravnost priključnih vozila. Za vrijeme sudjelovanja u javnom prometu traktori i priključna vozila moraju biti tehnički ispravni i registrirani.

Kako se gotovo tijekom cijele godine koriste traktori te izvode radovi u poljoprivredi, važno je upozoriti na slijedeće;

  • prilikom obavljanja poljodjelskih radova da ne skidaju vozači s traktora kabinu ili zaštitni okvir,
  • da izbjegavaju konzumaciju alkohola dok upravljaju traktorom,
  • da ne precjenjuju vozačke sposobnosti glede načina vožnje, posebice kod vožnje šumskim putevima, prilikom rada na oranicama sa velikim stupnjem nagiba itd.,
  • prilikom izlaska na javnu cestu obavezno očistiti blato s kotača traktora,
  • na traktorskim priključcima zabranjeno je prevoziti osobe (osim na priključnim vozilima - prikolicama, gdje je dopušteno prevoziti najviše 5 osoba, s time da ne stoje i da  ne sjede na stranicama prikolice),
  • iznimno je važno biti vidljiv i viđen, a to znači imati ispravne svjetlosne uređaje na traktoru i priključnim vozilima.

 Novčanom kaznom od 700 kuna kazniti će se za prekršaj vozač koji upravlja traktorom ili radnim strojem koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole.



Stranica