Prvi tjedan akcije ''Poštujte naše znakove''

Slika PU_I/Labin PNZ.jpg

Foto: PU istarska 

U ponedjeljak je, s prvim danom nove školske godine, na području Policijske uprave istarske započela akcija ''Poštujte naše znakove'', u okviru koje policijski službenici provode pojačani nadzor prometa u zonama osnovnih škola.

 

 

Tijekom prvog tjedna provođenja akcije, utvrđeno je ukupno 149 prekršaja po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 54 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • 51 prekršaj nepropisnog parkiranja, od čega su dva vozila premještena specijalnim vozilom PAUK,
  • 10 prekršaja nepropuštanja pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu,
  • 6 prekršaja nevezivanja sigurnosnim pojasom.

 

Kako bi dolazak i odlazak djece iz škole bio što sigurniji, policijski službenici će i ostatak rujna, u vrijeme početka i završetka nastave učenika prvih razreda, obavljati pojačani nadzor prometa na prilaznim ulicama i raskrižjima u blizini škola, prilikom čega će se prvenstveno nadzirati brzina, nepropisno parkiranje i poštivanje obveza vozača prema pješacima na obilježenim pješačkim prijelazima. Također će se nastavitii s održavanjem edukativnih predavanja u I.razredima osnovnih škola, a policijski službenici biti će nazočni i prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda. 

Vezano za edukaciju učenika prvih razreda, u petak je policijska službenica za sigurnost i preventivu cestovnog prometa u  Policijskoj postaji Labin posjetila OŠ ''Vitomir Širola Pajo'' u Nedešćini te istoimenu područnu školu u Martinskom, gdje je prvašićima održala predavanja na temu sigurnog ponašanja u prometu. Djeca su upoznata s opasnostima koja vrebaju na cesti te im je skrenuta pozornost da se ne igraju na prometnicama ili njihovoj blizini, da prelaze cestu preko obilježenog pješačkog prijelaza na pažljiv i siguran način te da se kreću nogostupom, ukoliko on postoji. U slučaju da se moraju kretati cestom, učenici su upućeni da to čine uz sam rub prometnice, i to u onom smjeru otkuda će vidjeti da im se približava vozilo.

S ciljem izbjegavanja nepotrebnih tragedija, policija još jednom upućuju apel svim vozačima da u blizini škola voze s pojačanim oprezom te minimalnom brzinom  jer djeca, bez životnog i prometnog iskustva, ne shvaćaju opasnosti koje im prijete u prometu.



Stranica