PU istarska obilježila Dan policije

Slika PU_I/dan policije 2012.JPG

Foto: PU istarska

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća prvo kod središnjeg križa na gradskom groblju, a potom i kod spomenika Hrvatskim braniteljima u Parku Franje Josipa u Puli, Policijska uprava istarska započela je današnje obilježavanje Dana policije.

Obitelji poginulih, predstavnici Policijske uprave istarske, predvođeni načelnikom Dragutinom Cestarom, predstavnici Istarske županije, Grada Pule i udruga iz Domovinskog rata prisjetili su se na taj način policijskih službenika koji su poginuli tijekom Domovinskog rata i tijekom obavljanja službenih zadaća. Potom je uslijedila Sv. misa koju je u Katedrali Uznesenja Marijina predvodio policijski kapelan don Ivan Borić, nakon čega se delegacija istarske policije zajedno s pomoćnicom ministra unutarnjih poslova uputila prema Narodnom trgu. Tamo je, kao i na Riječkom gatu, od 10 do 13 sati organiziran Dan otvorenih vrata. Na info-punktovima prometne, interventne i pomorske policije građani su se mogli upoznati s opremom koju policija koristi u svom svakodnevnom radu, a na punktu prevencije kriminaliteta mogli su saznati na koje sve načine mogu zaštititi svoju imovinu.  Brojni mališani sa zadovoljstvo su se družili s policajcima i slikali sa službenim psom, a fotografije su im odmah i podijeljene za uspomenu na obilježavanje Dana policije. Veliku zainteresiranost građana privukle su dvije pokazne vježbe – vježba interventne policije i traganje službenog psa za eksplozivom, a djeca su sa zanimanjem pogledala i info-punkt kriminalističke tehnike, gdje su im policijski službenici pokazali kako se uzimaju otisci prstiju te kako se pomoću otisaka prstiju otkrivaju počinitelji.

U 12 sati u prostorijama Policijske uprave istarske započeo je svečani kolegij načelnika Policijske uprave istarske, kojem su prisustvovale obitelji poginulih hrvatskih policajaca, predstavnici policijskih udruga i sindikata, predstavnici slovenske policije na čelu s načelnikom Policijske uprave Koper Božidarom Štenbergerom te svi rukovodeći policijski službenici istarske policije. Prisutnima su se prigodnim govorima obratili načelnik Cestar i pomoćnica ministra gđa Krajčak, koji su svim pripadnicima policije čestitali sutrašnji Dan policije i blagdan njenog zaštitnika Sv. Mihovila. Načelnik Policijske uprave istarske osvrnuo se na dosadašnje uspješne rezultate rada i istaknuo kako još uvijek postoji prostor za poboljšanje rada te je pozvao sve policijske službenike da svom poslu pristupaju profesionalno i odgovorno, dok je pomoćnica ministra podsjetila kako je policija u službi građana te je prije svega servis koji brine o sigurnosti svakog pojedinca. Svečani kolegij završio je podsjećanjem na 15 policijskih službenike Policijske uprave istarske koji su ove godine dobili prigodnu nagradu Ministarstva unutarnjih poslova, kao i isticanjem policijskog službenika Ante Mijatovića, kojeg je jučer predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović odlikovao Redom hrvatskog pletere za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana.



Stranica