Pula obilježila Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Slika PU_I/vijesti/2018/nasilje nad ženama kopija.jpg

Foto: PU istarska

U organizaciji Sigurne kuće Istra i Udruge žena, uz sudjelovanje djelatnika Policijske uprave istarske, danas je, u tradicionalnom mimohodu i puštanjem u zrak crnih balona, u Puli obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Hrvatski Sabor je 2004. godine, na prijedlog Vlade RH, današnji dan proglasio Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tragični događaj od 22. rujna 1999. Godine, kada je Mate Oraškić, na zagrebačkom Općinskom sudu, tijekom brakorazvodne parnice ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njenu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a teško ozlijedio djelatnicu suda Stanku Cvetković.

Mimohodu, koji je krenuo s Foruma, Ulicom Sergijevaca do Portarate pridružili su se i učenici, studenti, predstavnici  institucija s područja  Istarske županije  i Grada Pula. Sudionici su nosili transparente s porukama, a mimohod je završio na simboličan način, puštanjem u zrak crnih balona, koji predstavljaju  žene  koje su ubijene kao žrtve obiteljskog  nasilja u Hrvatskoj.     

Policijska uprava istarska i Sigurna kuća Istra postavili su edukativno informativni punkt, na kojem su se građani mogli informirati o problematici nasilja nad ženama  te radom institucija za pružanje podrške ženama.

U sklopu aktivnosti povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Policijska postaja Umag će 22.9.2018. od 10 do 12 sati, u suradnji sa Udrugom „Žene Bujštine“ održati edukativno informativni punkt u Ul. 1. svibnja u Umagu  .



Pisane vijesti