Puljani obilježili 3. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

  • Slika /2022/slika nacionani.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Kampanja „U modi su nova pravila“ informira građane o novim regulacijama  vezanim uz sudjelovanje električnih romobila, električnih monocikla, segwaya i sličnih vozila u prometu

Foto: PU istarska

Danas je u Puli, na Trgu Portarata obilježen 3. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa koji je poslužio kao dodatna prilika da se građane neposredno upozna s posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i odgovornom ponašanju u prometu.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, nositelj je raznih aktivnosti kojima građane informira i educira o važnosti odgovornog ponašanja u prometu kako putem službenih i društvenih mreža tako i u posebnim informativnim kornerima u deset hrvatskih gradova među kojima je i Pula.

Obilježavanje prati kampanja „U modi su nova pravila“ kojoj je cilj informirati građane, posebice vozače osobnih prijevoznih sredstava, ali i sve druge sudionike u prometu, o novim prometnim pravilima koja su stupila na snagu posljednjim izmjenama i dopunama Zakona te educirati o važnosti sigurnosti u cestovnom prometu. Nova kategorija vozila, pod nazivom „Osobna prijevozna sredstva“, uključuje vozila poput električnog romobila, električnog monocikla, segwaya, hoverboarda i sličnih.

Promotori su u interaktivnom informativnom kutku posjetitelje informirali o istaknutim novim prometnim pravilima, a svi zainteresirani građani imali su mogućnost zaigrati i edukativni kviz, provjeriti svoje znanje te preuzeti reflektirajuću naljepnicu i informativni letak. Također, svima su na raspolaganju bili dostupni i foto rekviziti #uModiSuNovaPravila i #VozimOdgovornoStižemSigurno kako bi i vlastitom fotografijom popratili obilježavanje.

„U prvih devet mjeseci na istarskim cestama zabilježeno je 1409 prometnih nesreća u kojima je stradala 651 osoba, od čega 16 osoba sa smrtnim posljedicama. Najugroženiji su djeca, mladi i druge skupine poput biciklista, mopedista, motociklista i pješaka. Nažalost, u odnosu na isto promatrano razdoblje iz 2021. godine, bilježimo porast prometnih nesreća i stradalih osoba u prometnim nesrećama. S ciljem poboljšanja trendova i smanjenja broja prometnih nesreća sa teško stradalim i smrtno stradalim osobama, Policijska uprava istarska kontinuirano provodi preventivno-represivne akcije pomoću kojih težimo poboljšati sigurnosti prometa na cestama. Informiranje i edukaciju javnosti, uz odgovorno ponašanje svih nas pojedinaca, smatramo ključnim faktorima pozitivnih promjena“, istaknuo je Marko Oršulić, policijski službenik Službe prometne policije Policijske uprave istarske.

Krajnji je cilj nove kampanje „U modi su nova pravila“ i obilježavanja 3. Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa dodatno usmjeriti pozornost građana na važnost i nužnost poštivanja novih, ali i postojećih prometnih pravila kako bi se smanjio broj prometnih nesreća i ljudskih stradanja na cestama jer samo je odgovorna vožnja sigurna vožnja. „Pozivamo sve građane da se informiraju o novim pravilima jer je svaki sudionik cestovnog prometa odgovoran za primjenu prometnih pravila u vožnji, onih najnovijih kao i svih dosadašnjih, kako bi on i oni oko njega sigurno stigli do svog odredišta“, poručio je Marko Oršulić.

Pratite nas na društvenim mrežama #uModiSuNovaPravila #PožuriPolako #VozimOdgovornoStižemSigurno – Twitter  | Facebook  | Instagram

Podsjećamo da svoja znanja i nadalje možete provjeriti na KVIZU
 
 

Stranica