Pulski osnovnoškolci prenijeli poruke protiv ovisnosti

  • Slika /2023/mjesec borbe protiv ovisnosti1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Tijekom sljedećih mjesec dana policija će provoditi brojne preventivne aktivnosti u cilju podizanja svijesti javnosti o problemu ovisnosti, a prva je održana danas u Puli

Foto: PU istarska 

Na pulskom šetalištu Lungomare danas je održana tradicionalna utrka kojom Policijska uprava istarska započinje obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se u Republici Hrvatskoj svake godine od 15. studenoga do 15. prosinca te se u tom razdoblju provode aktivnosti kojima je cilj upozoriti javnost na problem ovisnosti  i potaknuti društvo na aktivnu borbu protiv svih oblika ovisnosti. Istarska policija će u narednih mjesec dana sa svojim partnerima provesti brojne preventivne aktivnosti, a prva od njih održana je danas u Puli.

Osim policijske uprave, organizatori utrke su Grad Pula, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije i Gradsko društvo Crvenog križa Pula koji već šestu godinu na ovaj način započinju obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Stotinjak učenika petih i šestih razreda osnovnih škola Veruda i Stoja trčalo je od Mornara do Gortanove uvale i nazad, nakon čega su se okrijepili toplim čajem i kroasanima, uživajući u izvedbama koje su pripremili njihovi školski kolege. Umjesto startnih brojeva, mali trkači nosili su na majicama jedan od tri najbolja slogana, koji su izabrani na natječaju učenika sedmih i osmih razreda istarskih osnovnih škola. Na natječaj su pristigla 103 slogana iz osnovnih škola s područja cijele Istarske županije, a kao najbolji odabrani su:
 
  • ''La droga ti inganna, scegli una vita sana'' (Osnovna škola - Scuola elementare Milana Šorga Oprtalj - Portole, Izabel Versa, 8.r.)  
  • ''Ne želim biti ovisan, jer ne želim biti bolestan'' (Osnovna škola Monte Zaro - Pula, Danijel Grgić, 7.b)
  • ''Budi svoj, a ne ovisan drogi toj!'' (Osnovna škola Jure Filipovića - Barban, Karla Kalčić, 8.r) 

Iako je bilo najbitnije sudjelovati i jasno reći NE ovisnosti, za najbrže trkače organizatori su pripremili i prikladne darove. Od djevojčica je najbrža bila Anastasija Perić iz Osnovne škole Stoja. Drugo i treće mjesto također je pripalo učenicama iz iste škole pa je tako druga u cilj stigla Sara Bakša, dok je treće mjesto pripalo Marti Červar.

Najbrži od dječaka bio je Fran Dujmović iz Osnovne škole Veruda. Drugo mjesto pripalo je njegovom kolegi Viktoru Stojimiroviću, dok je treći bio Darian Car iz Osnovne škole Stoja.



''Danas smo ovdje s našim partnerima jer ovisnost nije problem koji treba rješavati samo policija. Ovisnost je ozbiljan društveni problem, u čije rješavanje se trebaju uključiti svi. Od obitelji, škole, zdravstvenih institucija, udruga do jedinica lokalne i područne samouprave. Želimo potaknuti naše sugrađane na odabir zdravih stilova života i zato Mjesec borbe protiv ovisnosti započinjemo utrkom. Cilj na je potaknuti djecu da izađu van, igraju se s prijateljima, borave u prirodi, bave se sportom, glazbom, umjetnošću. Da odaberu druženje licem u lice, a ne preko mobitela'', rekao je zamjenik načelnika policijske uprave Božo Kirin.

Policijska uprava istarska ove je godine pojačala aktivnosti na suzbijanju kriminaliteta droga tako da su u prvih devet mjeseci evidentirana 82 kaznena djela iz domene kriminaliteta droga, što je 52% više nego prošle godine te 575 prekršaja, što je 11% više nego prošle godine. Policijski službenici su tijekom postupanja zaplijenili najviše marihuane, oko 13 kilograma, a ove godine bilježi se i veći broj zapljena sintetičkih droga, oko 3 kg amfetamina, koje su osobito popularne među mladima.

Važnost zajedničke borbe protiv ovisnosti istaknula je i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Grada Pule Ivana Sokolov, koja je naglasila kako grad kroz Programe javnih potreba u socijalnoj skrbi pomaže i sufinancira rad udruge koje se bave temom ovisnosti. ''Organizirat ćemo i edukativnu predstavu Abeceda interneta, koja je namijenjena učenicima petih razreda osnovne škole,  a sastoji se od edukativnih i zabavnih videoklipova o povijesti interneta, cyberbullingu, krađi identiteta, likeovima i osobnoj vrijednosti te o lažnim vijestima na internetu. Predstava nastoji podići nivo svijesti o važnosti prevencije zlouporabe interneta te doprinosi prevenciji ovisnost o  novim tehnologijama'', rekla je Sokolov i napomenula kako će se u prosincu održati i stručni skup za djelatnike odgojno-obrazovnih ustanova i institucija, koje svakodnevno rade s djecom i mladima.

Prema podacima Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, u prvih šest mjeseci 2023. godine u službi se radilo s ukupno 1.481 osobom. Od ovog broja, zbog problema konzumacije droga javilo se 412 osoba i 50 članova njihovih obitelji. ''U prvoj polovici godine  evidentirana su 22 nova korisnika službe koji su se javili zbog ovisnosti ili konzumacije droga. Ako usporedimo podatke s podacima iz prve polovice prošle godine, vidljivo je da je broj novoevidentiranih osoba manji za 15 posto'', istaknula je voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Osim već spomenute utrke, u slijedećih mjesec dana, na području Policijske uprave istarske, održat će i druge preventivne aktivnosti pa će tako u školama na području Istre policijski službenici provoditi projekt ''Zdrav za pet'', kojim se učenike upoznaje s posljedicama konzumacije alkohola i droga, dok će se 2. prosinca, u organizaciji Grada Umaga, održati odbojkaški turnir ''Ti biraš -  izaberi život'', na kojem će sudjelovati i policijski službenici. U suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, policijski službenici održati će edukaciju roditelja učenika osnovnih škola s područja grada Pule, kao i učenika osnovne škole Vodnjan.

Pozivamo predstavnike medija i građane da se odazovu preventivnim aktivnostima koje će se provoditi na području Policijske uprave istarske u narednih mjesec dana te da na taj način daju svoj doprinos borbi protiv svih oblika ovisnosti.
 

Pisane vijesti