Puštena 204 balona za 204 ubijene žene, žrtve obiteljskog nasilja

Slika PU_I/vijesti/2012/nac dan nasilje.jpg

Foto: PU istarska

Tradicionalnim mimohodom i puštanjem 204 crna balona u zrak, obilježen je danas u Puli Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U spomen na tragični događaj od 22. rujna 1999. godine, kada je Mate Oraškić na zagrebačkom općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a teško ozlijedio djelatnicu suda Stanku Cvetković, Hrvatski sabor proglasio je 2004. godine na prijedlog Vlade taj dan Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.  

U organizaciji Sigurne kuće Istra, a u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Istarske županije, u 10 sati je s Foruma krenuo tradicionalni mimohod. Povorci koja se kretala Ulicom Sergijevaca, preko Portarate i Flanatičkom ulicom do tržnice, pridružili su se učenici, studenti i brojni građani, koji su na taj način podržali borbu protiv nasilja nad ženama. Mimohod su predvodili bubnjari Puhačkog orkestra Grada Pule, a svoju podršku događaju dali su i glumci Istarskog narodnog kazališta. Oni su s prigodnim maskama na licu održali kratki tematski nastup, nakon čega je mimohod završio na simboličan način – puštanjem u zrak 204 crna balona, za svaku ubijenu ženu u Hrvatskoj, žrtvu obiteljskog nasilja.

Paralelno s mimohodom, na tržnici na Narodnom trgu Policijska uprava istarska i Sigurna kuća Istra postavili su info-punkt, na kojem su se građani mogli informirati o problematici nasilja nad ženama.  Tijekom prvih šest mjeseci 2012. godine  na području Policijske uprave istarske evidentirano je 227 događaja iz čl. 4. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i 23 kaznena djela nasilničkog ponašanja u obitelji, dok je tijekom prvih 6 mjeseci prošle godine evidentirano 236 prijava prekršaja iz čl. 4 Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i 33 kaznena djela nasilničkog ponašanja u obitelji.  Radi se o slučajevima koji su prijavljeni policiji, no kolika je točna brojka ovakvih događaja još uvijek ostaje nepoznanica, obzirom velik broj žena ne prijavljuje nasilje u obitelji, prvenstveno zbog straha od nasilnika. Kako bi se javnost senzibilizirala za problem obiteljskog nasilja, Policijska uprava istarska od 2010. godine provodi nacionalnu kampanju ''Živim život bez nasilja'', u okviru koje su dosad održana brojna predavanja učenicima srednjih škola diljem Istre, debate, različite radionice i niz drugih preventivnih aktivnosti. Osim sa statističkim podacima, na postavljenom info-punktu građani su se mogli upoznati i sa zakonskim osnovama za sankcioniranje nasilja, znakovima nasilja nad ženama, mjestima i mogućnostima podnošenja prijave, adresama i telefonskim brojevima nevladinih udruga koje su uključene u borbu protiv nasilja nad ženama te ostalim informacijama važnim za prevenciju nasilja nad ženama.



Stranica