Pušteni baloni za stradale žene – žrtve nasilja

Slika PU_I/vijesti/2013/nasilje nad ženama.jpg

Foto: PU istarska

U Puli je danas na prigodan način obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kojim se podsjeća na tragičan događaj 22. rujna 1999. godine, kada je Mate Oraškić na zagrebačkom općinskom sudu, tijekom brakorazvodne parnice, ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Liljanju Hvalec, a teško ozlijedio djelatnicu suda Stanku Cvetković. 

Centralni događaj bio je tradicionalni mimohod, koji je u organizaciji Sigurne kuće Istra krenuo u 10 sati s Foruma. Povorci koja se kretala Ulicom Sergijevaca, preko Portarate i Flanatičkom ulicom do tržnice, pridružili su se učenici, studenti i brojni građani, koji su na taj način podržali borbu protiv nasilja nad ženama. Sudionici povorke nosili su transparente s prigodnim porukama, a glumci dramskog studija Istarskog narodnog kazališta su, zaklonjeni bijelim maskama, upriličili preformans na temu nasilja nad ženama. Mimohod je završio na simboličan način – puštanjem u zrak 214 crnih balona, za svaku ubijenu ženu u Hrvatskoj, žrtvu obiteljskog nasilja.

Kako bi se građani mogli informirati o problematici nasilja nad ženama, Policijska uprava istarska i Sigurna kuća Istra postavili su info-punktove na gradskoj tržnici. Ovdje su se građani mogli upoznati sa statističkim pokazateljima, sa zakonskim osnovama za sankcioniranje nasilja, znakovima nasilja nad ženama, mjestima i mogućnostima podnošenja prijave, adresama i telefonskim brojevima nevladinih udruga koje su uključene u borbu protiv nasilja nad ženama te ostalim informacijama važnim za prevenciju nasilja nad ženama. Tijekom prvih šest mjeseci ove godine, na području Policijske uprave istarske evidentirano je 259 prekršaja iz čl.4 Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, a prijavljen je 331 počinitelj, što je više nego prošle godine, kada je u istom razdoblju evidentirano 227 prekršaja i 324 počinitelja. 

Navedeni podaci pokazuju da nasilje nad ženama raste, no svakako je bitno napomenuti da se radi  o slučajevima koji su prijavljeni policiji te da su pravi podaci alarmantniji. Kolika je točna brojka ovakvih događaja ostaje nepoznanice, obzirom velik broj žena ne prijavljuje nasilje u obitelji, prvenstveno zbog straha od nasilnika, ali i zbog nepovjerenja u sustav, koji bi ih trebao štititi. Upravo stoga, policija i ostale nadležne institucije, ovakvim i sličnim događanjima, nastoje upozoriti javnost da nasilje iza zatvorenih vrata nije obiteljski problem, nego problem cijeloga društva te da u njegovoj prevenciji trebaju sudjelovati svi, od nevladinih udruga i mjerodavnih institucija pa do običnog građanina.



Stranica