Radionica na temu Sigurnost u prometu osoba treće životne dobi

Slika /2024/Plakat, najava predavanja U GKČ, 29.4.2024..png

Predavanje se održava sutra u Čitaonici kluba umirovljenika od 11 sati s ciljem unaprjeđenja sigurnosti osoba starije životne dobi u cestovnom prometu  

Foto: Ilustracija

U nastavku predavanja namijenjenih starijim osobama, a koja se posljednjeg ponedjeljka u mjesecu održavaju u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula,  sutra u 11 sati će policijska službenica Postaje prometne policije Pula u Čitaonici Kluba umirovljenika (Giardini 14, Pula) održati drugo po redu edukativno predavanje / interaktivnu radionicu  na temu: „Sigurnost u prometu osoba treće životne dobi“.

Ova edukativna radionica organizira se s ciljem unaprjeđenja sigurnosti osoba starije životne dobi u cestovnom prometu te pružanja potrebnih znanja i vještina za sigurnije sudjelovanje u prometu.

Kroz interaktivni pristup i konkretne primjere, radionica će obuhvatiti ključne teme za sigurnost starijih sudionika u cestovnom prometu. Sudionici će osvježiti svoja znanja o osnovnim prometnim pravilima i propisima, s posebnim naglaskom na:
  • kretanje pješaka
  • korištenje elemenata pasivne sigurnosti
  • ograničenja brzine kretanja vozila
  • vožnju u kružnom toku
  • poznavane pravila prednosti prolaska te druge važne aspekte prometne sigurnosti

Za smanjenje stradavanja u cestovnom prometu nužno je razumijevanje čimbenika i načina na koji čimbenici rizika međusobno djeluju, što u kontekstu stradavanja osoba treće životne dobi ukazuje na implikacije pri planiranju prijevoza, osiguranju sigurnog pristupa starijih osoba uslugama i objektima te povećanih rizika za pješake, a koji proizlaze iz visoke motorizacije urbanih sredina. Starije osobe često su zbog fizičke ranjivosti i funkcionalnih promjena organizma izložene većem riziku stradavanja u prometu, a kombinirani učinci tih rizika povećavaju težinu zadobivenih ozljeda.

Prema statističkim pokazateljima posljedica prometnih nesreća obaranja pješaka, najveća stopa smrtnosti bilježi se za osobe starije životne dobi (65+) što ukazuje na vjerojatnost da će stariji pješaci doživjeti više trauma. Budući da skupina osoba treće životne dobi postaje sve veća, PU istarska provoditi ovakve ciljane aktivnosti s ciljem povećanja njihove sigurnosti.
 

Najave