Razmjena hrvatskih i francuskih policijskih službenika tijekom turističke sezone

Slika /2022/IMG_9229.jpg

''Sigurna turistička destinacija'' originalni je projekt hrvatske policije, kojeg sve više implentiraju i druge europske zemlje pa je tako i Francuska nositelj novog projekta EU-PATROLE, odnosno ''Europske zajedničke policijske ophodnje''

Foto: PU istarska 

Predstavnik Službe unutarnje sigurnosti pri Francuskom veleposlanstvu posjetio je 13. srpnja Policijsku upravu istarsku te je održao koordinacijski sastanak s načelnikom policijske uprave Alenom Klabotom i njegovim suradnicima.

Naime, ove godine je suradnja hrvatske i francuske policije proširena u sklopu projekta ''Sigurna turistička destinacija'' pa tako predstavnici Francuske ne brinu samo o sigurnosti turista u Splitu i Dubrovniku, već i u Istri. Po jedan francuski žandar i jedan policijski službenici boravit će u srpnju i kolovozu u Puli te će pomagati hrvatskim policijskim službenicima u komunikaciji s turistima iz Francuske. 

Francuska sudjeluje u ovom programu od 2007. godine. Svake godine djelatnici francuskih policijskih snaga upućuju se tijekom turističke sezone u Hrvatsku te tako doprinose jačanju sigurnosti i zaštiti stranih turista. Suradnja između dvije zemlje proširena je 15. lipnja 2022. godine, kada su Francuska i Hrvatska potpisale Sporazuma o partnerstvu u prekograničnoj suradnji u provedbi zakona kroz zajedničke ophodnje i operacije. Riječ je o europskom sporazumu o partnerstvu koji se tiče prekogranične suradnje snaga unutarnje sigurnosti pod imenom EU-PATROLE, odnosno ''Europske zajedničke policijske ophodnje''. Na temelju tog partnerstva, dva hrvatska policijska službenika bit će raspoređena u Parizu u kolovozu ove godine. 

Važnost zajedničke suradnje istaknuo je na sastanku načelnik Policijske uprave istarske koji je naglasio kako je projekt ''Sigurna turistička destinacija'' originalni hrvatski projekt kojeg sve više implementiraju i druge europske zemlje te je istaknuo kako doprinosi subjektivnom osjećaju sigurnosti stranih turista. ''Osim toga, projekt je dobar i za policijske službenike koji sudjeluju u njemu, s obzirom da su u mogućnosti razmijeniti iskustvo i steći nova znanja koja im mogu pomoći u budućim postupanjima'', rekao je načelnik Klabot. Također je upoznao predstavnika Službe unutarnje sigurnosti pri Veleposlanstvu Francuske Republike s činjenicom da nisu zabilježeni posebni slučajevi postupanja policije prema francuskim državljanima u odnosu na goste iz drugih zemalja te je zahvalio francuskim policijskim snagama na njihovom doprinosu sigurnosti u Istri.


          

Stranica