Reagiranje na govor saborske zastupnice Katarine Peović o postupanju policije na Valkanama

Slika /2018/zgrada PUI.JPG

Istup predmetne saborske zastupnice glede uloge policije u konkretnom slučaju, iznošenjem netočnih informacija, baca negativno svjetlo na dignitet policijskih službenika i policijsku službu u cjelini

Foto: Ilustracija

Radi objektivnog informiranja javnosti, a s obzirom da se u izlaganju saborske zastupnice Katarine Peović, održanom u Hrvatskom saboru i prenesenom u javnom medijskom prostoru 31. siječnja 2024. godine, navode netočne informacije te se dovodi u pitanje povjerenje u policiju kao službu koja štiti građane, kao i zakonitost postupanja policijskih službenika i integritet načelnika Policijske uprave istarske, dužni smo reagirati.
 
Saborska zastupnica u svom istupu navodi kako se aktiviste koji od listopada prošle godine ''brane Valkane'' uhićuje bez ikakvog razloga, što ne odgovara istini. Naime, policija je 29. siječnja u jutarnjim satima zaprimila pozive i osoba koje su prosvjedovale na Valkanama i izvođača radova te su s tim u vezi na mjesto događaja upućeni policijski službenici kako bi utvrdili činjenično stanje i poduzeli potrebne mjere.
 
Provedenim izvidima utvrđeno je kako je zaštitna ograda na gradilištu na Valkanama nasilno otvorena te je stoga u policijsku postaju pozvano šest osoba (dvije žene u dobi od 45 i 54 godine te četvorica muškarca u dobi od 36, 47, 54 i 66 godina). Budući da je postojala osnovana sumnja da su osobe počinile kazneno djelo, policijski službenici su ih tijekom dana uhitili, a prilikom uhićenja uhićenicima je odmah predana pisana pouka o pravima iz članka 108.a stavka 1. Zakona o kaznenom postupku.
 
Kroz pouku o pravima uhićenici su upoznati s razlozima uhićenja i osnovama sumnje, pravu da nisu dužni iskazivati, pravu na branitelja po vlastitom izboru ili na branitelja postavljenog s liste dežurnih odvjetnika, pravu na tumačenje i prevođenje, pravu da se na njihov zahtjev o uhićenju izvijesti obitelj ili druga osoba koju odrede, pravu stranog državljanina da će na njegov ili njezin zahtjev o uhićenju odmah biti obaviješteno nadležno konzularno tijelo ili veleposlanstvo te će mu/joj se s njima bez odgađanja omogućiti kontakt,  pravu na uvid u spis predmeta, pravu na hitnu medicinsku pomoć te o tome da lišenje slobode od trenutka uhićenja do dovođenja sucu istrage može trajati najdulje 48 sati, a za kaznena djela za koja je propisana kazna zatvora do jedne godine najdulje 36 sati.
 
Sukladno pravima iz pouke, policija je omogućila liječničku pomoć osobama kojima je ona bila potrebna, odnosno omogućila im je nastavak obavljanja redovnih terapija pa je tako obavljeno i previjanje koje 66-godišnjaku pruža ustanova za zdravstvenu njegu i fizikalnu terapiju, a pozvana je i hitna medicinska pomoć kako bi se 47-godišnjaku omogućio nastavak redovne terapije.
 
Također napominjemo kako je policija sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju, dužna štiti ustavno pravo na javno okupljanje, odnosno dužna je štititi slobodu govora i javnog nastupa na mirnom okupljanju i javnom prosvjedu, što je i činila mjesecima, odnosno od trenutka kada su aktivisti počeli prosvjedovati na gradilištu i drugim lokacijama na području Pulu. Isto tako, policija je na tim javnim okupljanjima osiguravala da se oni provode sukladno zakonskim propisima. U trenutku kada su se osobe počele ponašati protupravno i uništavati tuđu imovinu, policija je morala reagirati sukladno zakonskim propisima. Naime, svatko ima pravo na slobodu govora i javni nastup, ali nema pravo pritom uništavati tuđu imovinu i ugrožavati prava i slobode drugih.  
ž
Nadalje, nastavno na izjavu kako ih ''DORH nije gonio samo zato što nije imao nikakvog povoda'', ističemo kako je provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja da su osobe 29. siječnja oko 7.20 sati došle do gradilišta na Valkanama koje je ograđeno zaštitnom ogradu te je jedan od njih prerezao žicu, kojom je ograda bila fiksirana za stup. Potom je odvojio zaštitnu ogradu od stupa i napravio otvor te je svih šest osoba ušlo u prostor gradilišta i na taj način zaustavilo izvođenje građevinskih radova. Dakle, aktivisti nisu samo ''prešli'' ogradu, već su nasilno ušli u ograđeni prostor gradilišta na kojem su se izvodili radovi i stali pred bager te tako ometali radove i ugrozili vlastite živote.

Osumnjičeni su po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 30. siječnja u jutarnjim satima, privedeni u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske. Napominjemo kako su policijski službenici o uhićenju i provođenju kriminalističkog istraživanja odmah izvijestili nadležno državno odvjetništvo radi koordinacije u daljnjem postupku, što je uobičajen postupak. Nadležno državno odvjetništvo zaprimilo je kaznenu prijavu i nastavlja daljnji rad po njoj, a osobe su puštene na slobodu, s obzirom da više nije postojala potreba za njihovim zadržavanjem.

Što se tiče navoda da su muške osobe bile smještene u prostoriji sa sanitarnim čvorom, ''praktički su spavali na golom podu'' napominjemo kako su osobe bile smještene u prostorijama za zadržavanje uhićenika. Nad navedenim prostorijama u 2023. godini obavljen je kontrolni nadzor od strane Nacionalnog preventivnog mehanizma, odnosno Pučkog pravobranitelja te je utvrđeno kako su prostorije za zadržavanje u skladu sa standardima i preporukama.

U konačnici, izjava saborske zastupnice da je policija stala uz bok privatnom investitoru jer je načelnik policijske uprave kućni prijatelj s direktorom investitora, koji bi trebao graditi hotel na Valkanama, je potpuna neistina te ističemo da načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot nije u nikakvim odnosima s navedenim osobama

Štiteći integritet policijske službe, rukovoditelja i djelatnika koji svoj poziv svakodnevno obavljaju profesionalno i odgovorno, napominjemo kako se policija u svom postupanju vodi isključivo zakonima i podzakonskim propisima, a ne nekakvim postojećim ili nepostojećim prijateljskim odnosima,  a tako je bilo i u ovom slučaju.

Istup predmetne saborske zastupnice glede uloge policije u konkretnom slučaju, iznošenjem netočnih informacija, baca negativno svjetlo na dignitet policijskih službenika i  policijsku službu u cjelini, što smatramo nekorektnim i neprihvatljivim napadom.

 

Priopćenja