Rezultati prometne akcije u cilju zaštite pješaka

Slika /2018/pješački2.jpg

Prometna akcija, koja je jučer provedena na području grada Pule, pokazala je da ni vozači, a ni pješaci ne poštuju prometne propise.

Foto: Ilustracija

Na području grada Pule jučer je provedena prometna akcija u cilju zaštite pješaka i podizanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu.

Policijski službenici su na nekoliko lokacija u gradu, od 9 do 14 sati, kontrolirali da li vozači na pješačkim prijelazima propuštaju pješake te da li pješaci propisno prelaze preko ceste. Tijekom trajanje akcije utvrđeno je ukupno 38 prekršaja, i to 19 prekršaja pješaka koji su nepropisno prelazili cestu, 8 prekršaja vozača koji nisu propustili pješake i 11 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Budući da su rezultati prometne akcije pokazali da ni vozači, a ni pješaci ne poštuju prometne propise, Policijska uprava istarska ponovno skreće pozornost svim sudionicima u prometu da vode računa o svojoj i tuđoj sigurnosti.

Pješake, posebno one starije životne dobi i djecu, podsjećamo i savjetujemo da cestu obavezno prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima, da koriste pješačke pothodnike, da ne prelaze cestu na znak crvenog svjetla za pješake na uređaju za upravljanje prometom prometnim svjetlima te da ne istrčavaju na cestu.

Vozačima podsjećamo da vode računa o pješacima, kao jednoj od najugroženijih skupina sudionika u prometu, odnosno da uspore vozila kada se približavaju pješačkom prijelazu i da se zaustave ukoliko su pješaci stupili na pješački prijelaz. Također podsjećamo vozače da ne parkiraju vozila na nogostupu, na pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od 5 metara od pješačkog prijelaza.
 

Stranica