Riješena serija razbojništava

Slika PU_I/vijesti/2014/razbojništva3 copy - kopija.jpg

Foto: PU istarska

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije i Policijske postaje Pula dovršili su kriminalističko istraživanje serije razbojništava te su utvrdili osnovanu sumnju da su 32-godišnjak i 46-godišnjak iz Vodnjana počinili zajedno devet kaznenih djela razbojništava i jedno kazneno djelo krađe, a da je 32-godišnjak sam počinio još jedno razbojništvo. Rezultate ovog kriminalističkog istraživanja prezentirali su danas na koferenciji za medije načelnik Sektora kriminalističke policije Enes Bećić i načelnica Policijske postaje Pula Tatjana Božac-Maksić.

Muškarce se sumnjiči da su 26. studenog prošle godine do 27. ožujka ove godine, na području Pule, Svetvinčenta, Peroja, Barbana, Galižane, Štinjana i Bala počinili ukupno devet razbojništva. U četiri slučaja mete njihova napada bile su poštanski uredi, i to poslovnice u mjestima Svetvinčenat i Barban te poslovnice u Creskoj i Stiglichevoj ulici u Puli. U pet navrata opljačkali su trgovine, i to dva puta istu trgovinu u Peroju te po jednu trgovinu u Galižani, Štinjanu i Balama.  Razbojništva su počinjena tako da je 32-godišnjak, maskiran i uz uporabu pištolja ili noža, prijeteći djelatnicama pošta i trgovina, pribavio novac u ukupnom iznosu oko  187 000  kuna, nakon čega je novac dijelio sa  46-godišnjakom, koji je ranije dolazio na mjesto izvršenja i provjeravao pogodnu priliku za počinjenje kaznenog djela.

Nadalje je utvrđeno da je 32-godišnjak jedno kazneno djelo počinio bez 42-godišnjaka. Naime, 8. kolovoza prošle godine, uz prijetnju nožem, otuđio je oko 7 tisuća kuna iz trgovine u Vodnjanu. 

Dvoje osumnjičenika uhićeno je 27. ožujka, neposredno nakon što su počinili razbojništvo u poslovnici pošte u Stiglichevoj ulici u Puli te je kod njih pronađen protupravno prisvojen novac u iznosu od 26 000 kuna.  Na mjesto zadnjeg razbojništva, 32-godišnjak se dovezao skuterom, kojeg su  prethodno oboje počinitelja otuđili u Vodnjanu. Pretragom stanova, automobila, skutera i mjesta, gdje su skrivali sredstva za izvršenje kaznenih djela, policijski službenici pronašli su odjevne predmete,  kacige, dva plastična pištolja i nož, koje su korišteni prilikom počinjenja razbojništava. Naime, prije počinjenja kaznenih djela, osumnjičenici bi se vozilom dovezli u blizinu mjesta počinjenja kaznenog djela, promijenili bi odjeću, a nakon počinjenja kaznenog djela, odjeću, oružje i druge predmete sakrivali bi na samo njima poznato mjesto.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 32-godišnjak i 46-godišnjak su u petak, 28. ožujka u poslijepodnevnim satima, privedeni u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske.



Stranica