ROADPOL-ovi Dani sigurnosti u prometu 16. - 22. rujna: „Ostani živ i spasi živote drugih“

  • Slika /2021/roadpol.jpg
  • Slika
  • Slika

Cilj ROADPOL-ove kampanje jest smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometu na razini Europe

Foto: ROADPOL

U cilju smanjenja teških posljedica u prometnim nesrećama i kako bi se vozače i putnike potaknulo na korištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima u kojima su pojasevi ugrađeni, i skrenula pozornost na opasnost od korištenja mobitela za vrijeme vožnje, na području Policijske uprave istarske, u skladu s akcijama ROADPOL, od 16. do 22. rujna 2021. godine, provest  će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva i nezakonite uporabe mobitela.

Kampanja se održava paralelno s jubilarnim 20. Europskim tjednom mobilnosti i ROADPOL-ovom operativnom akcijom na distrakciju. Provodi se u suradnji s Europskom komisijom, a ovogodišnji ambasador je Mika Hakkinen, dvostruki svjetski prvak Formule 1, koji je za ovu prigodu snimio i promotivni video.

Dodatne informacije o aktivnostima u okviru Dana sigurnosti u prometu svi zainteresirani mogu pronaći na interaktivnoj mapi na službenoj stranici ROADPOL Safety Days.

Građani se mogu uključiti i potpisivanjem prisege o poželjnom ponašanju svih sudionika u cestovnom prometu te postati dio dijaloga na društvenim mrežama korištenjem hashtaga #ROADPOLSafetyDays.
 
Zakonom o sigurnosti prometa na cestama za vozače i putnike koji nisu vezani sigurnosnim pojasevima i koji nezakonito koriste mobitel za vrijeme vožnje propisana je novčana kazna od 1000,00 kuna.
 
Na području Policijske uprave istarske 2020. godine u prometnim nesrećama poginulo je 16 osoba od kojih 10 vozača automobila. Od 10 poginulih vozača čak sedam vozača  automobila nije koristilo sigurnosni pojas. U 2021. godini do 14. rujna poginulo je 14 osoba od kojih četiri vozača automobila i dva vozača teretnih automobila od kojih dva  vozača automobila i dva vozača teretnih automobila za vrijeme vožnje nisu koristili sigurnosni pojas.
 
Sva svjetska istraživanja ukazuju da korištenja sigurnosnih pojaseva ako su pravilno postavljeni i korišteni smanjuju rizik od ozljeđivanja pri sudaru. Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka teških ozljeda pri sudarima. Zato je Zakonom propisano da su vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.
 
Sigurnosni pojasevi najvažniji su element pasivne sigurnosti. Oni su zadnja linija obrane kod prometnih nesreća. Jedino pojasevi mogu zadržati tijelo vozača i putnika u vozilu i spriječiti teške posljedice.
 
Upravljanje vozilom zahtjeva kontinuiranu pažnju usmjerenu na prometnicu, prometne okolnosti i kontrolu nad vozilom. Ukoliko je vozač za vrijeme vožnje razgovara na mobitel, čita ili piše poruke, njegova pažnja se smanjuje i upravljanje vozilom postaje rizično. Korištenje mobitela za vrijeme vožnje znatno odvraća pažnju vozača radi čega se događaju prometne nesreće s teškim posljedicama.
 
Pozivamo vozače i putnika da radi vlastite sigurnosti tijekom vožnje koriste sigurnosni pojas i da za vrijeme vožnje ne koriste mobitel.

Stranica