Roditelji educirani o rizicima uporabe informacijske tehnologije

Slika PU_I/vijesti/2014/nasilje na internetu, Mirko.JPG

U Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, jučer su, na poziv škole, Mirko Grdinić, policijski službenik Službe gospodarskog kriminaliteta i Alica Rosić-Jakupović, voditeljica Odjela prevencije, održali edukciju roditelja o rizicima uporabe informacijske tehnologije – prevenciji elektroničkog nasilja među djecom i mladima.

Foto: PU istarska

U Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, jučer su, na poziv škole, Mirko Grdinić, policijski službenik Službe gospodarskog kriminaliteta i Alica Rosić-Jakupović, voditeljica Odjela prevencije,  održali edukciju roditelja o rizicima uporabe informacijske tehnologije – prevenciji elektroničkog nasilja među djecom i mladima.

Prema istraživanju Centra za mirovne misije iz 2014. godine, neverbalni oblici nasilja su češći nego fizički, a tri četvrtine učenika se barem jednom našlo u situaciji da su ogovarali ili bili ogovarani, dok je dvije trećine učenika  dobilo uvredljivu ili prijeteću poruku na mobitel.

Tijekom edukacije roditelji su upoznati kako elektroničko nasilje može biti prisutno 24 sata na dan, 7 dana u tjednu, što je posebno stresno za mlade osobe, jer one više nemaju neko sigurno mjesto na koje se mogu skloniti od nasilja, a publika i svjedoci nasilja se brzo povećavaju iz dana u dan. Roditelji su dobili određene savjete, na koji način mogu preventivno djelovati na svoje tinejdžere dok su na internetu, kao i informacije kome se obratiti u slučaju da smatraju da se njihovoj djeci događa određeni oblik nasilja na internetu. Roditelji su sa zanimanjem popratili edukciju i nizom konkretnih pitanja o virtualnom svijetu željeli doznati zamke koje mogu očekivati tinejdžeri na internetu.



Stranica