Ronili na zaštićenom kulturnom dobru

Slika PU_I/vijesti/2010/pomorska policija Pula.jpg

Policijski službenici pomorske policije Pula su u utorak, 25. prosinca oko 10.30 sati na zaštićenom kulturnom dobru – olupini potonulog broda Baron Gautsch u akvatoriju Rovinja u organiziranom ronjenju zatekli 4 ronioca državljana Austrije.

Foto: Ilustracija 

Policijski službenici pomorske policije Pula su u utorak, 25. prosinca oko 10.30 sati,  na zaštićenom kulturnom dobru – olupini potonulog broda  Baron Gautsch u akvatoriju Rovinja,  u organiziranom ronjenju zatekli 4 ronioca državljana Austrije.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je ronjenje organizirala pravna osoba iz Rovinja, te da na mjestu zarona nije bio nazočan voditelj ronjenja iz Ronilačkog centra koji je prijavljen na ronilačkoj listi iz Dnevnika ronjenja, te nisu poduzete druge sigurnosne mjere vezane za organizaciju ronjenja u pogledu pružanja prve pomoći i drugo, kao i neophodne mjere sprječavanja možebitnog oštećivanja kulturnog dobara i otuđivanja predmeta.

Kako su kriminalističkim istraživanjem utvrđene povrede iz  Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, te temeljenih odredbi Pravilnika o postupku i načinu izdavanja odobrenja za obavljanje podvodnih aktivnosti u području gdje se nalaze kulturna dobra, protiv pravne osobe - Ronilačkog centra i odgovorne osobe 40-godišnjaka iz Rovinja podnosi se Optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.



Stranica