Rovinjska policija kontrolira korištenje pojasa

Slika /2020/sigurnosni pojas3.jpg

Policijski službenici će u srijedu provesti pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa  u vožnji

Foto: Ilustracija

Policijska postaja Rovinj-Rovigno nastavlja s aktivnostima kojima je cilj podići prometnu kulturu i osvijestiti vozače na opasnosti u prometu pa će tako u srijedu, 2. prosinca od 9 do 11 sati i od 15 do 17 sati, policijski službenici na području Rovinja provesti kontrolu korištenja sigurnosnog pojasa.

U prvih jedanaest mjeseci ove godine rovinjska je policija utvrdila ukupno 675 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, utvrđeno je 1.8% manje prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa ili 688 prekršaja.

Uz vožnju pod utjecajem alkohola,  nepropisnu brzinu i nepropisnu uporabu mobitela, nekorištenje sigurnosnog pojasa jedan je od četiri glavne ubojice u prometu.

Sigurnosni pojas najučinkovitije je sredstvo zaštite vozača i putnika od ozljeđivanja u slučaju prometne nesreće. Ako vozilo ima zračne jastuke, a vozač nije vezan, tada će u slučaju nesreće udariti u zračni jastuk koji se ''ispaljuje'' velikom brzinom pa će doći do dodatnih ozljeda vozača. Često se događa da vozač koji nije pravilno vezan u vozilu koje nema zračne jastuke, glavom ''probije'' prednje vjetrobransko staklo i zadobije posjekotine vrata, nakon čega nerijetko slijedi smrtni ishod nesreće. Osnovna zamisao pojasa je veoma jednostavna: sprečavanje izlijetanja putnika kroz vjetrobransko staklo ili ublažavanje/izbjegavanje povreda od udarca u kontrolnu tablu ili upravljač u trenutku kad se vozilo naglo zaustavi ili udari u neku prepreku.

Policija stoga podsjeća vozače i putnike u vozilima da se obavezno vežu prije svake vožnje, pa i one najkraće – ne zbog neplaćanja kazne, već zbog vlastite sigurnosti.
 
 
 
 


 

Stranica