Savjeti sudionicima u prometu tijekom produženog vikenda

Slika /2023/promet savjeti.jpg

Policija podsjeća građane koji kreću na put da se pravovremeno pripreme i pridržavaju prometnih propisa kako bi putovanje učinili sigurnijim sebi i drugim sudionicima u prometu

Foto: Ilustracija
 
Pred nama je produženi vikend te će velik broj građana putovati na odmor, na skijanje ili će se vraćati u inozemstvo, a zbog čega će se povećati intenzitet prometa na cestama.
 
Najveće povećanje prometa očekuje se u četvrtak u poslijepodnevnim satima, u petak ujutro te u  nedjelju poslijepodne. Pojačan promet očekuje se na sjeveru Istre, tunelu Učka, Istarskom ipsilonu te na svim većim prometnicama koje vode prema turističkim središtima na obali.
 
Policijska uprava istarska stoga će,  kako bi se osiguralo što sigurnije i protočnije odvijanje prometa, osigurati dovoljan broj policijskih službenika koji će pojačanim mjerama i aktivnostima osigurati nesmetano odvijanje cestovnog prometa. Policijski službenici će ciljano postupati prema sudionicima u prometu koji iskaču iz redovnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise. Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu koji čine prekršaje iz tzv. skupine ''četiri ubojice u prometu'' – vožnja pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većima od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisna uporaba mobitela.
 
Međutim, aktivnost policije samo je jedan od čimbenika kojima se može utjecati na sigurnost i protočnost prometa tako da ujedno apeliramo na sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa, odnosno savjetujemo slijedeće: 
  • prije kretanja na put provjerite ispravnost vozila, stanje guma i ostale opreme,
  • pravovremeno se informirajte o stanju i uvjetima na cesti,
  • ne krećite na put ako ste umorni,
  • ne upravljajte vozilom ako ste konzumirali alkohol ili opojne droge,
  • vežite se sigurnosnim pojasom,
  • pobrinite se za primjeren smještaj djece u vozilu,
  • prilagodite brzinu kretanja stanju na cesti,
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
  • prilikom vožnje u koloni i u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, povećajte razmak između vozila,
  • u slučaju stvaranja prometne gužve, budite tolerantni prema ostalim sudionicima u prometu.

Ujedno podsjećamo sve vozače koji kreću na put da je na nekim prometnicama u Hrvatskoj i inozemstvu obvezna zimska oprema za sve vrste motornih vozila te ih pozivamo da se podsjete što se sve smatra zimskom opremom.
 
Kako bi se povećala sigurnost na istarskim prometnicama, apeliramo i na najugroženije sudionike u prometu – pješake, bicikliste te motocikliste i vozače mopeda da poštuju prometne propise, a ostale sudionike u prometu na njihovo uvažavanje.
 
Sretno i sigurno putovanje želi vam Policijska uprava istarska!
 
 

Stranica