Sigurna turistička destinacija: strani policijski službenici pristigli u Istru

  • Slika /2023/strani policajci1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća hrvatske policije, a svoj doprinos dat će i strani policijski službenici koji će ovog ljeta sudjelovati u projektu ''Sigurna turistička destinacija''

Foto: PU istarska 

Kada je 2006. godine hrvatska policija započela s jedinstvenim oblikom međunarodne policijske suradnje, nije se moglo ni očekivati da će se iz toga razviti prepoznatljiv projekt, u koji se uključuje sve veći broj zemalja.

Naime, projekt je odmah izazvao oduševljenje turista koji su ostali ugodno iznenađeni kada su u svojim turističkim odredištima susreli policajce iz svojih zemlje, rado su im pristupali i pitali za pomoć te su izjavili da se odmah osjećaju sigurnije. Pokazalo se da su zajedničke ophodnje najbolji način ostvarivanja kontakta sa stranim turistima, ali i da je to ujedno odličan način promoviranja Hrvatske kao sigurne turističke destinacije tako da je projekt i dalje traje i svako je godine sve bogatiji. Do sada je  u projektu ''Sigurna turistička destinacija'' sudjelovalo oko tisuću stranih policijskih službenika, a ove godine potvrđeno je sudjelovanje 19 zemalja sa 101 policijskim službenikom, što je rekordan broj.

Na području Policijske uprave istarske projekt ''Sigurna turistička destinacija'' provodi se od 2009. godine, a te prve godine u projektu su sudjelovali samo austrijski i njemački policijski službenici. Ove godine na našem području boravit će ukupno 17 policijskih službenika iz osam zemalja, što je najviše do sada. Uz austrijske, njemačke, mađarske, poljske, slovenske, talijanske i francuske policijske službenike, u projekt će se po prvi put uključiti i kolege iz Nizozemske, čiji se dolazak očekuje tijekom kolovoza. Austrijski policajci tradicionalno će biti smješteni u Umagu, talijanski u Rovinju, njemački u Poreču, dok će preostali svoje dužnosti obavljati u Puli.



''Kao i proteklih godina, vaša osnovna zadaća bit će unaprjeđenje komunikacije i suradnje između hrvatske policije i turista iz vaših zemalja, a sve kako bi se naši gosti osjećali što ugodnije i sigurnije te kako bi se izbjegle eventualno konfliktne situacije. Posao ćete obavljati u svojim nacionalnim policijskim odorama u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim policajcima. Najvećim dijelom pomagat ćete u prevenciji protupravnih ponašanja, poboljšanju stanja sigurnosti u cestovnom prometu, a svojim sunarodnjacima bit ćete na usluzi i glede pružanja servisnih informacija'', rekao je danas na prijemu stranih policajaca zamjenik načelnika Policijske uprave istarske Božo Kirin, istaknuvši kako mu je drago što vidi poznata lica jer ponovno sudjelovanje policijskih službenika u projektu samo potvrđuje njegovu vrijednost.

Austrijski policajac Djura Liber već je poznato lice u Policijskoj upravi istarskoj. Ovo je četvrta godina da sudjeluje u projektu, a radio je u Puli, Poreču i Umagu. ''Drago mi je što sam i ove godine dio projekta međunarodne suradnje i da mogu opet brinuti o sigurnosti austrijskih turista. Suradnja s hrvatskim kolegama je odlična i ovdje se već osjećam kao kod kuće tako da se radujem još jednoj sezoni u Umagu''.



Za razliku od Djure, njemačka policijska službenica Tamara Vasilisa Tita prvi je put dio projekta ''Sigurna turistička destinacija'', a ovo je ujedno i njen prvi posjet Hrvatskoj. ''Prijavila sam se na sudjelovanje u projektu jer me zanima kako funkcioniraju druge policije u Europi i kako bih razmijenila radno iskustvo i znanje s kolegama iz drugih zemalja. Drago mi je što sam ovdje i nadam se da ću biti u prilici jednog dana uzvratiti gostoprimstvo hrvatskim kolegama'', rekla je njemačka policajka.



Stranim kolegama želimo ugodan boravak u Policijskoj upravi istarskoj te smo uvjereni kako će dati svoj doprinos sigurnosti, čime će Istra, ali i cijela Hrvatska ostati prepoznate na međunarodnoj turističkoj karti kao sigurne destinacije za odmor.  
 

Pisane vijesti