Sigurna turistička sezona 2013.

Slika PU_I/vijesti/2013/turs1.JPG

S ciljem povećanja stanja sigurnosti za vrijeme turističke sezone, danas je u prostorijama Policijske uprave istarske održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber, voditeljica Odjela prevencije Policijske uprave istarske Alica Rosić-Jakupović i načelnik Sektora upravnih i inspekcijskih poslova Policijske uprave istarske Robi Belušić.

Foto: PU istarska

S ciljem povećanja stanja sigurnosti za vrijeme turističke sezone, danas je u prostorijama Policijske uprave istarske održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber, voditeljica Odjela prevencije Policijske uprave istarske Alica Rosić-Jakupović i načelnik Sektora upravnih i inspekcijskih poslova Policijske uprave istarske Robi Belušić.

Sukladno Programu pripremnih i provedbenih aktivnosti za turističku sezonu 2013., Ministarstvo unutarnjih poslova zaduženo je za poduzimanje svih mjera i radnji u cilju podizanja razine sigurnosti za vrijeme turističke sezone, a što uključuje niz operativnih zadaća u predsezoni, za vrijeme trajanja sezone te u posezoni na državnoj i regionalnoj razini. Na regionalnoj razini, Policijska uprava istarska provela je niz pripremnih i preventivnih aktivnosti te je sa svim relevantnim suradnicima dogovorila načine suradnje i postupanja u konkretnim situacijama. ''Osnovne zadaće policije tijekom turističke sezone biti će uspostava sigurnosti i protočnosti  cestovnog prometa, prevencija kaznenih djela i prekršaja, nadzor državne granice i sigurnosti na moru, protupožarna zaštita i  zaštita od terorizma'' naglasio je načelnik uprave Dragutin Cestar te je istaknuo kako je zbog povećanog obim posla, koji se očekuje tijekom ljetnih mjeseci, u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, organizirana ispomoć policijskih službenika iz unutrašnjosti, dok je u sklopu međunarodne policijske suradnje, organizirano upućivanje stranih policijskih službenika u Istarsku županiju. ''Tijekom ove godine, na području Policijske uprave istarske, boravit će dva policijska službenika iz Austrije te po jedan policijski službenik iz Italije i Srbije. Zadaća stranih policijskih službenika biti će pomoć hrvatskoj policiji u obavljanju svakodnevnih poslova, posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije i suradnje s turistima'' istaknuo je Cestar.

Budući su ljetni mjeseci karakteristični za povećan broj požara, načelnik Sektora upravnih i inspekcijskih poslova Policijske uprave istarske Robi Belušić napomenuo je da policijska uprava nastoji, poglavito putem medija, upozoriti i  upoznati građane s opasnostima od nastanka požara i posljedicama koje požari izazivaju.''Podsjećamo da su požari na otvorenom prostoru najčešće izazvani zbog nepropisnog korištenja otvorenog plamena (spaljivanje korova ili suhe trave) te u cilju zaštite života, zdravlja i sigurnosti ljudi, životinja, imovine, okoliša i prirode od požara, apeliramo na sve stanovnike Istarske županije, da poštuju zakonsku regulativu te da ne lože vatru na otvorenom prostoru u periodu kada je to zabranjeno (od 01. lipnja do 31. listopada), ne bacaju zapaljive predmete kroz prozore vozila, provjere jesu li sve poduzeli da ne nastane požar te da vlastitim vozilima ne zatvaraju vatrogasne prilaze interventnim vozilima'' upozorio je Belušić.

Kako tijekom turističke sezone dolazi do povećanja kriminaliteta, osobito imovinskog karaktera,  policijski službenici pojačano će raditi i na prevenciji kriminaliteta. Voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber predstavila je stoga preventivne projekte Policijske uprave istarske ''Zaštitimo svoju imovinu'' i ''Sigurnost  u turističkoj sezoni 2013'', kojima je cilj podići razinu samozaštitnog ponašanja građana i turista.''Navedene projekte osmislili su policijski službenici Policijske uprave istarske te se oni za sada provode samo na području Istre. Obzirom se radi o aktivnostima, za koje vjerujemo da će znatno doprinijeti povećanju stanja sigurnosti naših domaćih i stranih turista, cilj nam je ove projekte podići i na nacionalnu razinu'' istaknula je Sandra Veber. Voditeljica Odjela prevencije Policijske uprave istarske Alica Rosić-Jakupović naglasila je kako su, uz financijsku potporu Turističke zajednice Istarske županije, tiskani leci koji su se već počeli dijeliti na info-punktovima turističkih naselja i kampova, a putem kojih policijski službenici informiraju turiste o preventivnim mjerama. ''Svakako je bitno naglasiti da su, u sklopu projekta Zaštitimo svoju imovinu, koji je idejni projekt Policijske uprave istarske i provodi se samo u Istri, policijski službenici snimili i kratke video spotove s preventivnim porukama građanima. Cilj svih tih aktivnosti je podići razinu subjektivnog osjećaja sigurnosti kod građana i turista i u konačnosti smanjiti broj kaznenih djela i materijalne štete kod tih delikata'' zaključila je Rosić-Jakupović.



Stranica