Sigurno u novogodišnjoj noći

Slika PU_I/mir i dobro.bmp

Foto: Ilustracija

Obzirom na predstojeći vikend, odnosno novogodišnju noć, kada se očekuje pojačana uporaba pirotehničkih sredstava, Policijska uprava istarska podsjeća građane da je u tijeku akcija ''Mir i dobro''. Akcija se provodi s ciljem osiguranja povoljnog stanje sigurnosti, a naglasak je na sprječavanju zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

Ove godine Policijska uprava istarska i Istarska županija pokrenule su i preventivnu akciju ''Petarde i rakete prijete'', a cilj joj je upoznati građane, prije svega mlade, s opasnostima koje prijete uporabom petardi, raketa i ostalih pirotehničkih sredstava.

Petarde i rakete nisu igračke niti dio blagdanskog ugođaja. Njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati ozbiljne posljedice. Najčešće se radi o ozljedama šake, prstiju, lica i očiju.   Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi. Pirotehnička su sredstva osobito opasna u dječjim rukama te stoga ponovno apeliramo na roditelje da ne poklanjaju djeci petarde niti druga sredstva od kojih mogu stradati.  

Budući je za očekivati kako će građani i ovog vikenda nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva kojima će ispratiti 2011. godinu, pozivamo ih da ta sredstva kupuju u ovlaštenim trgovinama, a ne na ''ulici'', upravo iz razloga kako bi bili sigurni u njihovu kvalitetu. Napominjemo da je prije upotrebe pirotehničkih sredstava potrebno pročitati priložene upute te ih se pridržavati jer će se na taj način smanjiti mogućnost stradavanja.

  • Ne bacajte pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi!
  • Ne koristite pirotehnička sredstva u zatvorenim prostorima!
  • Ne bacajte pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili prema životinjama!

Poslušajte radijski spot ''Petarde i rakete prijete''

 

Ovog se vikenda na istarskim prometnicama očekuje i  pojačan cestovni promet, sukladno čemu će policijski službenici intenzivnije pokrivati glavne prometne pravce – Istarski ipsilon, D21 (GP Kaštel – Buje – Pula) i D66 (Pula – Labin – Opatija).  Posebna pozornost posvetit će se i zonama trgovačkih centara te mjestima gdje će se  okupljati veći broj građana te stoga pozivamo građane da poštuju prometne propise i da u slučaju nastanka prometne gužve budu tolerantni prema ostalim sudionicima u prometu.



Stranica